Enklare än någonsin att bygga altan

5 april, 2019

Glöm betongplintarna och de kraftiga maskinerna som riskerar att ödelägga din trädgård! Nu är det enklare än någonsin att bygga sin egen altan – och snabbt går det också, fastän resultatet håller i minst 20 år. Hemligheten ligger i material av hög kvalitet och nya, smarta produkter som jordskruv och hjälpmedel för dold infästning.

Inga flisor i fötterna med Dold infästning av trallen

Redan förra året kom Camo skruvfixtur för dold trallskruvning med tillhörande specialskruvar och bits. I stället för att skruvskallarna hamnar på ovansidan av trallbrädan, drar man i skruven från sidan, vilket ger en så gott som osynlig infästning.

Men det är inte bara för att det blir snyggt som systemet redan har hunnit bli otroligt populärt. Ett altangolv med den här typen av infästning blir också underbart att gå på med bara fötter. Dessutom håller det länge eftersom specialskruven fräser virket vid skruvningen, något som förhindrar att virket spricker och specialbitsen skyddar skruvens ytbehandling.

Vi har sålt otroligt mycket av det, berättar Jonas Thomas, marknadschef på Borgunda bygghandel. Det är lätt att använda och trädäcket blir väldigt snyggt och skönt att gå på.

Här hittar du mer information om dold infästning av trallen.

Slipp gräva plint

Årets nyhet underlättar också betydligt för dig som tänker bygga altan. Nu kan du glömma tung grävning och vickande betongplintar.

I stället gör du grundjobbet med hjälp av jordskruv som du enkelt monterar ner i marken med hjälp av svängjärn eller monteringsset.

Oavsett vilka virkesdimensioner du har tänkt använda, blir resultatet perfekt, för jordskruven är gängad och förberedd så att du kan montera valfria beslag med M16-skruv. Resultatet blir så stabilt att du även kan använda jordskruven till mindre byggnader som friggebodar och attefallshus.

– Jordskruven gör grundjobbet så mycket enklare, säger Jonas Thomas. Resultatet blir perfekt och det går mycket snabbare jämfört med om man ska använda traditionella betongplintar. Systemet har blivit populärt även hos professionella byggare eftersom det sparar så mycket tid.

Jordskruven finns i tre längder, 500, 700 och 1000 millimeter. Ska man montera en större mängd jordskruv eller använda de längre varianterna, går de att maskinmontera.

– Det går verkligen lätt och snabbt att montera jordskruv, men är man ändå osäker eller har svårt att få tiden att räcka till, så kan vi förstås hjälpa till med monteringen, säger Edward Eckerlid, vice vd på Borgunda.
Men har man någon gång monterat ihop en Ikea-möbel, så kan man bygga trall!

Här kan du läsa mer om snabbt montage med Jordskruv.

Använd rätt trallvirke

Att bygga något själv är inte bara roligt, det ger också en härlig känsla av tillfredsställelse när allt är klart – kanske lagom till studentexamen, midsommar eller något annat härligt sommarkalas.

Men när man har lagt ner sin själ i arbetet och även lagt många timmar på det, då vill man förstås att allt ska hålla länge. Därför är det klokt att välja utgångsmaterial av god kvalitet som står emot tidens tand. Det är sådant material du hittar på Borgunda.
Det handlar inte om några jättestora prisskillnader på att bygga en dålig altan och en bra altan, påpekar Edward.

På Borgunda bygghandel hittar du svenskt virke och i princip all trall kommer från Dalarna. Ska man köpa furu är det det bästa distriktet, säger Edward.

Där finns helt enkelt perfekta förutsättningar för träden att växa. Där finns de längsta träden med bra kvistar.

Virket vidareförädlas sedan på Borgundas eget impregneringsverk, där allt virke utförs i NTR klass A. Det innebär 20 års rötskyddsgaranti.

Numera har man gått ifrån impregneringsmedel med krom och arsenik och använder i stället det kopparbaserade Wolmanit CX, som faktiskt ger ett ännu bättre skydd än de gamla preparaten.

Det nya medlet uppfyller EU:s krav på hög miljöanpassning och ser man till hela produktlivscykeln är svenskt, tryckimpregnerat virke det bästa miljövalet till altanbygget, enligt en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

– Medvetna konsumenter som vill ha rakare brädor och hållbara grejor handlar hos oss, säger Edward. Då slipper man göra om jobbet sedan.

Läs mer om lokalt förädlat trallvirke här.

Så underhåller du trädäcket

Byggandet är klart och du är nöjd med resultatet. Festerna har avlöst varandra och golvet har fått känna på spill av både kaffe och vin. Många fötter, med eller utan finskor, har trampat på det och snart drar hösten och vintern in med fukt och kraftiga temperatursvängningar.

Så hur ska man göra för att underhålla sitt stolta byggnadsverk och få det att hålla riktigt, riktigt länge?

Tidigare har svaret varit olja, helst varje eller åtminstone vartannat år. Men nu finns det ett modernt trestegssystem med tvätt, skydd och ytförsegling som är vattenavvisande.

Medlet innehåller inga konstiga kemikalier utan är kiselbaserat och miljömärkt med svanen.
Det är lite dyrare än den traditionella oljan, men å andra sidan ger det tio års hållbarhet, så man behöver inte göra jobbet lika ofta, säger Jonas Thomas, som är marknadschef på Borgunda bygghandel.

Läs mer om trallskyddet här.

Posted in Altan, Dold infästning, Jordskruv, Trallskruv, TrallvirkeTaggar:

Kontakta oss