Sedan 1946

Vår historia

Från sågverk i Borgunda till fullsorterad bygghandel i Skaraborg
HISTORIA

Bygghandel i Skaraborg
sedan 1946

Det är snart 80 år sedan den första grundstenen kom på plats i det som i dag heter Borgunda Bygghandel.

Det började med att min farfar, Paul Johansson, köpte en markbit i Brobacken i Borgunda där han ställde upp en enkel sågbänk och förvandlade timmer från traktens bönder till plankor och brädor. Efter kriget rådde stor brist på byggmaterial och Borgunda Såg blev ett begrepp långt utanför byns gränser.

 Farfar gick tyvärr bort i relativt unga år och företaget övertogs istället av min far, Åke Johansson. Det var under hans ledning som verksamheten styrdes om och vi tog steget från sågverksrörelse till bygghandel. Sedan dess har vi fortsatt på den inslagna vägen och expanderat både genom att växa av egen kraft och genom förvärv av andra lokala byggvaruföretag. I dag har Borgunda Bygghandel åtta olika anläggningar och är Skaraborgs största byggvarukedja.

 Men även om mycket har förändrats sedan 1946 är drivkraften fortfarande samma nu som då – att kunna erbjuda bra byggvaror till bra priser.

1946
img

Allt började med
en bit mark

Paul Johansson köpte en bit mark av Nathan Andersson där han 1946 installerade en enkel sågbänk med cirkelsåg. För leveranserna svarade traktens bönder. De kom med sina stora timmerstockar som förvandlades till plankor och brädor. Till en början var sågen igång endast under vinterhalvåret.

1953
img

Hjulen börjar snurra

1953 genomfördes den investering som fick produktionen att komma igång riktigt på allvar året runt med sju, åtta heltidsanställda. I ett nytt såghus installerade han både en modern ramsåg med fasta blad och ett kantverk som sedermera kompletterades med en lamellsåg och ett hyvleri. 

1959
img

Exporten inleds till Tyskland

i takt med den ökade produktionen vidgades även försäljningen till fler marknader. 1959 inleddes export av snickeriträ till Tyskland. Svenskt virke var vida känt för sin höga kvalitet och ända fram till 1977 gick stora leveranser till grannlandet i söder. 

1966
img

Tryckimpregnering av virke påbörjas

Sågningen gav inga stora marginaler och för att förbättra lönsamheten kompletterade Paul sin rörelse med nya verksamhetsgrenar. 1966 skaffade han den första utrustningen för tryckimpregnering av virke. Tekniken hade visserligen utvecklats redan i början av 1900-talet, men hade dittills använts mestadels för att förhindra röta på till exempel ledningsstolpar och brokonstruktioner. Att tryckimpregnera byggnadsvirke tillhörde ovanligheterna.

1977
img

Andra generationen
i bolaget

Paul fortsatte utveckla sågen, men 1977 inträffade det som ingen räknat med. En natt gick han oväntat bort i en hjärtinfarkt – blott 68 år gammal. Sonen Åke fick plötsligt axla ansvaret för Borgunda Såg som på den tiden hade tre fasta medarbetare.

 ”Det var inte så mycket att välja på, utan bara att kavla upp ärmarna och arbeta vidare”, förklarar Åke. 

1980
img

Ytterligare impregneringsverk

Satsningen på tryckimpregnering visade sig vara lyckosam och 1980 införskaffades ett nytt impregneringsverk som i ett slag ökade kapaciteten från 400 till flera tusen kubikmeter. Samma år köptes även en stolpfräs från Tyskland för att effektivisera produktionen av tryckimpregnerade stängselstolpar.

1988
img

Första anläggningen öppnas

1988 uppfördes en 1 000 kvadratmeter stor anläggning på Ramstorpsvägen i Tidaholm med sonen Hans som platschef. Hans, som är född 1965, var redan som barn starkt involverad i rörelsen och hjälpte till på kvällar, helger och skollov. 

Byggvaruhandel visade sig också vara lyckosam och blev startskottet för en kraftfull expansion som pågått ända sedan dess.

1993
img

Andra anläggningen förvärvas

Mitt under brinnande finanskris genomfördes även ytterligare ett förvärv, närmare bestämt i Vinninga utanför Lidköping. Borgunda hade ett passivt delägarskap i handelsbolaget Vinninga Trälager men på grund av diverse problem gick bolaget i konkurs. Men istället för att lägga ned verksamheten valde Borgunda att 1993 överta rörelsen i sin helhet och fortsätta driften.

1994
img

Borgunda blir delägare till Interpares

Borgunda Bygghandel blev 1994 medlem av Interpares för samlad inköpsstyrka inom bygghandelsbranschen, som 2014 bytte namn till Woody Bygghandel AB med en samlad omsättning på ca 7 miljarder.

2002
img

Tredje generationen axlar VD ansvaret

Hans Johansson går in som VD för Borgunda Bygghandel AB efter sin far Åke.

2011
img

Borgunda förvärvar Klingners

2011 tog man tillfället i akt att förvärva anrika Klingners Trävaruaffär i Falköping. Omfattande renovering påbörjas och invigs 2012.

2013
img

JG's bygghandel köps av Borgunda

JG's Bygghandel i Mariestad förvärvas och expanderas med nya virkesfack och lagerhall.

2016
img

Byggvaruhandel öppnar på Stallsiken

De rymliga lokalerna som tidigare rymde en bilhandel förvandlades till en toppmodern bygghandel på cirka 1 000 kvadratmeter, exklusive lagerbyggnader, som öppnades i slutet av mars 2016.

2020
img

Expansion till Tibro

Borgunda köper en nedlagd fastighet som rymt en gammal möbelindustri i Tibro. Omfattande renovering görs och 8 månader senare öppnas dörrarna till en ny fullsorterad anläggning.

2021
img

Borgunda förvärvar Aqualine i Skara

Förvärv av befintligt bolag som driver försäljning inom VA mark produkter.

2022
img

Citybutik öppnas i centrala Skövde

Ny köksatsning startas centralt i Skövde City med showroom på både kök, badrum och garderober från Ballingslöv.

2023
img

Borgunda öppnar bygghandel i Skara

Tidigare VA verksamhet införlivas med bygghandel och  öppnar på ny plats i Skara.

Lediga Jobb

Vill du bli en del av Borgunda?

Vi söker kontinuerligt medarbetare till våra anläggningar runtom i Skaraborg, vill du bli en del av gemenskapen?

Se Lediga jobb Skicka spontanansökan
Nyheter

Här kan du läsa
fler nyheter om Borgunda

Här hittar du information, tips, ideér och nyheter.

Både gott och nyttigt: Choklad
Okategoriserade
Både gott och nyttigt: Choklad
22 februari, 2024

Intresset för choklad har stadigt ökat de senaste åren. Chokladprovningar har blivit ett folknöje och… Läs merLäs merBåde gott och nyttigt: Choklad

22 februari, 2024
Eolus ger Google kraft
Okategoriserade
Eolus ger Google kraft
22 januari, 2024

För Eolus, en av Sveriges ledande projektörer av vindkraftsanläggningar, är det full snurr på utvecklingen… Läs merLäs merEolus ger Google kraft

22 januari, 2024
Underbar skidåkning i Livigno
Inspiration, Okategoriserade
Underbar skidåkning i Livigno
15 januari, 2024

Vinterfavorit med underbar skidåkning och billig shopping Livigno i italienska alperna kan locka med det… Läs merLäs merUnderbar skidåkning i Livigno

15 januari, 2024
Läs samtliga nyheter om Borgunda och deras leverantörer och produkter.
Visa alla nyheter

Kontakta oss