Ett bra betongtak håller i längden

25 mars, 2013
Taket är en av de viktigaste delarna på huset. Ett bra tak ska kunna stå emot både väder och vind, men även vara vackert att se på – år efter år. I mer än 50 år har Benders tillverkat betongpannor som i dag finns i en mängd olika kulörer och utföranden.

Den som någon gång stått i begrepp att skaffa nytt tak har säkert stött på namnet Benders. Men så är Benders också störst på takpannor på den svenska marknaden.

-Våra takpannor läggs i dag på sex hus av tio, berättar VD Ove Bender.

Takpannor har i tusentals år använts för att skydda våra hus från väder och vind. I Kina har man hittat fynd av takpannor som är omkring 3 000 år gamla och till Norden kom takpannor i slutet av 1 100-talet.

Men länge var tegel det dominerande takpannematerialet – det var först på 1920-talet som betongpannorna började komma på allvar.

-Starkt som betong, brukar man säga. Och det stämmer verkligen. Betong har minst lika lång livslängd som tegel. De första takpannorna som vi tillverkade för över 50 år sedan ligger fortfarande kvar på många hus, utan några som helst skavanker, säger Ove Bender.

Lanthandlaren började

Benders är ett familjeföretag som i dag ägs av syskonen Ove och Helen Bender samt fadern Karl-Erik Bender, som grundade företaget 1960. Karl-Erik Bender växte upp på ett lantbruk i Edsvära på Varaslätten och drev en lanthandel när han av en tillfällighet fick tips om en nyutvecklad automatisk maskin för tillverkning av betongpannor.
-På den tiden fanns många små tegelbruk runt om i landet som tillverkade tegelpannor. Men kvaliteten var ojämn och de nya maskintillverkade betongpannorna var både billigare och bättre, berättar Ove Bender.

Karl-Erik Bender drog igång tillverkningen hemma på föräldragården och var redan efter fyra år störst i Sverige på takpannor. År efter år har sedan företaget växt – både inom och utom landets gränser.
Huvudkontoret är fortfarande kvar i Edsvära, men numera finns fabriker på ytterligare åtta orter i Sverige samt i Norge, Grekland och Tyskland – alla på strategiskt avstånd från kunder och leverantörer.

Två nya takprofiler

Men trots att Benders redan från början satsade på att hålla hög kvalitet har produkterna genomgått en ständig vidareutveckling under årens lopp.

Den klassiska tvåkupiga takpannan, Bender Palema, som lanserades på 1960-talet och fortfarande är en av storsäljarna, har nu fått sällskap av ytterligare två profiler: Bender Exklusiv, som är en enkupig takpanna med något högre profil och mer markerat vågspel, samt Bender Carisma, som är en helt flat takpanna.

-Carisma är anpassad för hus i funkisstil med flackare tak och är ett alternativ till plåt. Plåt är förresten knappast ens ett alternativ eftersom det är dyrt i inköp, kräver mer underhåll och är sämre ur klimatsynpunkt, konstaterar Ove Bender.

Ända sedan starten har Benders betongpannor funnits i flera färger. Men färgutbudet har ökat och i dag finns Benders takpannor i över 40 olika kulörer.

-Men fortfarande är svart och olika nyanser av rött populärast och svarar för 98 procent av all försäljning, förklarar Ove Bender.

Men Benders har inte bara utvecklat färgen och formen på takpannorna – stora tekniska framsteg har också gjorts inom ytbehandling för att få takpannor med ännu högre slitstyrka och färgbeständighet.

Numera kan kunderna välja mellan tre olika ytbehandlingar samt en obehandlad, beroende på användningsområde.

-Rolls Roycen i sortimentet är vår Brilliant-ytbehandling. Den har behandlats med ett metallicbaserat pigment som ger en överlägsen färgbeständighet och en yta som reflekterar ljuset, vilket gör den ännu mer motståndskraftig mot ultraviolett ljus. Efter 10 år har vi inte sett någon som helst nedbrytning av vare sig material eller färg, berättar Ove Bender.

I Benders fabriker är automatiseringen långt driven och först när takpannorna lyfts upp på taket av kranbilarna krävs manuell hantering.

-Men även då har vi strävat efter att rationalisera arbetet genom att paketera takpannorna i lagom stora buntar för att det ska gå snabbt och enkelt att lägga dem, förklarar Ove Bender.

Benders satsar hårt på att vidareutveckla produkterna, men en sak är ändå säker – betong har framtiden för sig, menar Ove Bender.

-Faktum är att ingen vet hur gammalt ett betongtak kan bli. En bit härifrån ligger en lada med ett betongtak från 1910. Det är fortfarande intakt och bara några enstaka takpannor har bytts ut under de 100 åren.

Vårda ditt tak!

 Ett betongtak håller länge och ju bättre du vårdar det, desto längre håller det. Därför kan det vara bra att regelbundet kontrollera taket, inte minst tätskiktet under takpannorna.

-Om det blir läckage beror det med största säkerhet inte på takpannorna. En rostig plåt eller felmonterad taksäkerhet är den troligaste orsaken, säger Ove Bender, VD för Benders.

Tänk också på att regelbundet rensa hängrännor och hålla taket rent från påväxt av mossa, alger och lavar. Nuförtiden finns medel, som Benders Takrent, som effektivt tar bort angrepp och som på ett enkelt sätt återskapar takets ursprungliga utseende.

Kort steg från tak till mark

Steget från tak till mark kan tyckas vara långt. Men för Benders finns en gemensam nämnare – nämligen betong. Därför var det ett naturligt steg som togs för drygt tio år sedan när man etablerade sig på marknaden för marksten genom två företagsförvärv. Idag svarar marksten för ungefär hälften av Benders omsättning och försäljningen växer stadigt.

-Det finns ett stort intresse för marksten. Många villaägare har insett att det är både vackrare och mer praktiskt med marksten än asfalt på till exempel garageuppfarten, säger Ove Bender, VD för Benders.

Men inte heller inom marksten har Benders suttit med armarna i kors, utan hela tiden strävat efter att utveckla produkterna. Bland annat har tjockleken på stenarna kunnat reduceras.

-Tidigare var det många tillverkare som använde både hängslen och livrem och lade på några extra centimeter för säkerhets skull. Men det finns ingen anledning att tillverka tjockare produkter än nödvändigt. Genom att gå ned i tjocklek åstadkommer man stora vinster i hela kedjan – från tillverkning, miljöpåverkan och transportkostnader till användning, betonar Ove Bender.

Benders har också tagit fram en rad nya produkter, som till exempel marksten med två skikts ytbeläggning. Det ger en ännu tätare och mer estetiskt tilltalande yta.

-Senare i år planerar vi även att lansera en ny serie marksten av så kallad blötgjuten betong. Stenarna kommer att tillverkas vid vår fabrik i Fjärås, utanför Göteborg, och får en yta som är lika hård och slät som marmor, berättar Ove Bender.

[notice_box]Benders är inte bara ett välbekant namn på takpannor och marksten. Även på travbanor i Sverige och utomlands har Benders skördat stora framgångar. I koncernen ingår nämligen Stall och Stuteri Palema som ända sedan början av 1960-talet tillhör Sveriges mest vinstrika med omkring tusen segrar i olika lopp. 1992 tog Alf Palema hem segern i Hambletonian i New York, världens största lopp för unghästar, och 2004 vann Gidde Palema, Sveriges mest framgångsrika travare, svenska Elitloppet för att nämna ett par exempel.[/notice_box]

 

[notice_box]

Borgunda Bygghandel samarbetar sedan många år tillbaka med Benders och erbjuder ett komplett sortiment av både takpannor och marksten i sina anläggningar.

-Ända sedan vi började med att sälja byggmaterial är Benders en av våra huvudleverantörer. Det som gör Benders unikt är det breda sortimentet och lyhördheten för kundernas behov, kommenterar Hans Johansson, VD för Borgunda Bygghandel.

[/notice_box]

 

Posted in Benders, Takpannor, Vår
Write a comment

Kontakta oss