ESSDRIVE Skruven som greppar blixtsnabbt

29 november, 2018

Världens bästa träskruv har den kallats – ESSDRIVE från Essve. Skruven, som lanseras i vår, ger tack vare sin unika konstruktion en känsla av att nästan skruvas in i träet av sig själv.

”Den patenterade spetsen gör att skruven greppar blixtsnabbt och underlättar i framför allt obekväma arbetsställningar”, säger Brita Bläsung, marknadschef på Essve.

Essve, som är marknadsledande i Norden på skruv och infästning, har gjort sig känt för sitt nytänkande och sina innovativa lösningar som gör jobbet enklare, säkrare och mer lönsamt för hantverkarna.
– Med den nya träskruven Essdrive spänner vi bågen mer än någonsin. Målet har varit att utveckla världens bästa träskruv med en helt ny design och funktion – från spetsen och gängan till skaftet och huvudet på skruven, förklarar Brita Bläsung.

Fyra år har forsknings- och utvecklingsarbetet tagit och inleddes med djupintervjuer med ett stort antal snickare och andra hantverkare som använder skruv i sitt dagliga arbete:

Vilka krav ställer du på en bra skruv?
Essve inledde därefter samarbete med några av Sveriges ledande tekniker och utvecklare på CoreLabs, Chalmers i Göteborg som byggde en specialdesignad mätrobot för tester av olika skruvar och insamling av mätdata. Totalt testade roboten tusentals skruvar av 54 olika fabrikat och utförde 1,6 miljoner mätningar.

– I dag har vi förmodligen mer rådata om hur träskruvar fungerar än något annat företag i branschen, säger Brita Bläsung.

HUNDRATAL PROTOTYPER

Sista steget i utvecklingsarbetet blev att ta fram ett hundratal olika prototyper som testades av mot en referensgrupp bestående av ett stort antal hantverkare från hela Norden. Resultatet blev till sist Essdrive – en unik träskruv med
patenterad spets och skalle.

Christofer Lindberg, innovations- och produktchef för skruvar på Essve, sammanfattar de praktiska fördelarna med skruven:
– Tack vare den unika teknologin får man en skruv som fäster snabbt, har bra klämkraft, som inte ger flisor och som ger en snygg finish. Det innebär i sin tur att det krävs ett minimalt anläggningstryck för att få skruven att fästa. De jämförelser som gjordes under utvecklingsarbetet mot 54 andra fabrikat visade att genomsnittsskruven kräver 3 kilo i anläggningstryck, medan Essdrive endast kräver 1 kilo.

– Ett par kilos minskad belastning kan verka försumbart. Men om man räknar ihop hur många skruvar en vanlig hantverkare skruvar i på en dag så kan det motsvara en skillnad på ton, förklarar Brita Bläsung.

SKONSAMMARE ARBETE

Allra bäst kommer Essdrive till sin rätt i obekväma arbetsställningar där den bidrar till att skona axlar, leder och rygg. Kort sagt ger den nya skruven bättre ergonomi och minskar risken för arbetsskador. De 12 vanligaste skruvdimensionerna av Essdrive lanseras under våren och sommaren och under hösten kommer omkring 100 återstående dimensioner. Enligt Christofer Lindberg är det inte omöjligt att den unika teknologin kommer att användas även för andra produkter i framtiden.

– Det återstår att se. Men vi kommer självklart använda den där den kan ge bra effekt för montaget och där produktionstekniken så kräver.

 

Posted in ESSVETaggar:

Kontakta oss