Hur ska jag finansiera min ombyggnad?

[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_padding=”5% 40px 5% 3%” data_bg_color=”#ffffff” data_color_overlay=”#ffffff” data_border_style=”default”][cmsmasters_text]

Så finansierar du din renovering

miljobild

Den som står i begrepp att bygga om eller bygga nytt gör klokt i att kontakta banken på ett tidigt stadium för att diskutera olika finansieringslösningar.

-Det finns inga generella lösningar – allt beror på den individuella situationen, säger Christina Janson, biträdande kontorschef och ansvarig för privatmarknad på Swedbank i Falköping.

En köksrenovering eller byte av fönster i huset är stora investeringar som för de flesta är förenat med lån i banken. Innan man gör allvar av sina planer bör man därför kontakta banken för att få ett så kallat lånelöfte.

-De flesta fastighetsägare har bolån och många har också utrymme för ytterligare belåning med inteckningar i huset som säkerhet. Samtidigt höjer till exempel en köksrenovering eller ett fönsterbyte värdet på fastigheten, vilket kan ge ökat låneutrymme. Det är för det mesta den mest förmånliga finansieringslösningen eftersom bolåneräntorna är lägre än för privatlån utan säkerhet, konstaterar Christina Janson.

En förutsättning för att det ska finnas låneutrymme är dock att lånen amorterats ned och/eller att bostaden stigit i värde. Bankerna ställer som regel inga krav på amortering och i tider med ständigt stigande bostadspriser kan det vara frestande att välja amorteringsfritt, men amorteringen ska ses som ett sparande.

-De senaste åren har bostadsmarknaden varit lite mer dämpad och det kan ta längre tid att sälja sitt hus än tidigare, vilket talar för vikten att amortera, säger Christina Janson.

Men även om det inte skulle finnas utrymme för att utöka bolånen finns det andra finansieringslösningar att tillgå, som till exempel medlemslån. Swedbanks medlemslån ges till den som är medlem i LO, TCO eller SACO och innebär att man kan låna 30 000 – 250 000 kronor utan krav på säkerhet till rörlig ränta.
-Räntan är lite högre och amorteringstiden lite kortare än för ett bolån, men är ändå lägre än för de flesta andra privatlån, förklarar Christina Janson.

[/cmsmasters_text][cmsmasters_text shortcode_id=”aptdgbtam7″ animation_delay=”0″]

Bunden eller rörlig ränta på lånet?

För energibesparande åtgärder som till exempel fönsterbyte och tilläggsisolering finns även specialanpassade lån som energilån. Med Swedbanks energilån går det att låna från 30 000 kronor upp till 350 000 kronor utan säkerhet.

För den som däremot ska bygga nytt blir finansieringslösningen en annan. Under byggtiden får låntagaren tillgång till en byggkredit, ett flexibelt lån som utnyttjas i den takt som fakturorna för det nya huset ska betalas. I samband med tillträde av huset läggs lånet sedan om till ett vanligt bolån.

Om man sedan ska välja bolån med rörlig eller bunden ränta beror helt på individuella ställningstaganden, menar Christina Janson:

-För den som prioriterar trygghet och förutsägbarhet i sin ekonomi rekommenderar vi bunden ränta, medan den som är intresserad av att följa räntemarknaden och har goda marginaler i sin ekonomi med fördel kan välja rörlig ränta. En variant kan också vara att dela upp lånet på flera delar – en del med rörlig ränta och en del med flera lån med olika bindningstider.

ombyggnad2

Rot-avdraget

En ytterligare stimulans vid renovering är det så kallade ROT-avdraget. Det betyder att du som utför arbeten i ditt hus eller din lägenhet, eller vissa arbeten på din tomt, kan få en skatterabatt på halva arbetskostnaden när du anlitar hjälp för arbetet. Avdraget du får göra sträcker sig upp till 50 000 kronor per person och år. Två personer i samma hushåll får alltså göra ett sammanlagt avdrag på 100 000 kronor för ROT-arbeten i sitt hem.

[cmsmasters_button shortcode_id=”pqb8qmmr57″ button_link=”https://www.borgunda.se/rot-avdraget-ar-har-att-stanna/” button_target=”self” button_text_align=”center” button_font_weight=”default” button_font_style=”default” button_text_transform=”default” button_border_style=”default” animation_delay=”0″]Läs mer om rotavdraget[/cmsmasters_button]

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Write a comment

Kontakta oss