Världens största bambubyggnad

Home / Borgunda Magasin / Världens största bambubyggnad
Världens största bambubyggnad

I en liten by på Bali har ett ekologiskt livsmedelsföretag byggt världens största bambubyggnad. Ett projekt som ska visa att en fabriksbyggnad kan se ut på många vis – och samtidigt vara hållbar och miljövänlig.

Först tänkte vi att det var galenskap, men att gå utanför mallen för det vanliga och att göra det med traditionella byggarbetare och material var ett självklart steg för Big Tree Farms, säger Ben Ripple och Frederick Schilling.

De visar runt i den nästan 8 000 kvadratmeter stora och tre våningar höga byggnaden.

Big Tree Farms är det livsmedelsföretag de driver på ön Bali i Indonesien. De samarbetar med 11 000 odlare av ekologiska råvaror som cashewnötter, peppar palmsocker och kakao. Just kakao är företagets specialitet och bambubyggnaden ska inrymma Sydostasiens första chokladfabrik – där kakaon processas hela vägen från bönor till färdiga chokladprodukter.

Byggnaden är en kombination av produktionsangläggning och ikon för Big Tree Farms.

Vi kallar den vår chokladkatedral, säger Frederick Schilling.

Visst är det en närmast religiös känsla som kommer över den som kommer in i den gigantiska konstruktionen. Tretusen bambupelare bär upp etthögt tak längs vilket en infälld plexiglaspanel släpper in det flödande solljuset.

bambuinneDe luftiga väggarna av flätad bambu är täckta med ett finmaskigt nät som tillåter både frisk luft och ännu mer ljus att flöda in i byggnaden.

Hållbart och miljöenligt

Halva byggnaden har en andra och tredje våning som nås via trappor i kokosträ och har magnifik utsikt över ett uråldrigt balinesiskt tempel omgärdat av kokospalmer.

I planeringen togs stor hänsyn till hållbarhet och miljövänlighet. Regnvatten samlas i cisterner under byggnaden för att användas till toalettspolning och utanför renar vegetationen i en damm avloppsvattnet innan det pumpas ut i den närliggande floden.

Vår vision är hållbarhet i allt vi gör, transparent handel, samarbete med småbönder och att bevara Indonesiens kulinariska arv.

Men samtidigt omges vi av ett överflöd av andra traditionella kunskaper som håller på att försvinna. Dessutom ville vi förflytta gränserna för vad som görs i affärsvärlden när det gäller hållbarhet. Att välja att bygga fabriken i bambu är ett sätt att göra det, säger Ben Ripple. Bambu har använts som ved, i mat, ceremonier, i medicin och som byggmaterial i Asien i flera tusen år. Bambu är snabbväxande – vissa sorter växer en meter på 24 timmar!

Bambu är billigt och det kostar runt 20 kronor att plantera och sköta ett bamburör tills det är redo att skördas. För sin relativa vikt är bambu extremt starkt och kan till och med tävla med stål och en del betongblandningar i sträckstyrka och kompressionsstyrka. I Asien ser man ofta byggnadsställningar i bambu omge en hel skyskrapa.

Kan bli mer än 30 meter högt

Det är märkligt att tänka sig att det är ett gräs som har dessa egenskaper – ett gräs som kan bli mer än 30 meter högt och 15–20 centimeter tjockt. Trots dess fördelaktiga egenskaper finns det naturligtvis även svårigheter med att bygga i bambu, något som Nyoman Kantor har lång erfarenhet av. Han är den byggmästare Big Tree Farms anlitat tillsammans med ett lag traditionella bambuarbetare.

De har jobbat tätt ihop med den amerikanske arkitekten Pete Celovsky. – Jag började bygga med bambu 1976 och de första byggnaderna var traditionella balinesiska hus där vi använde flera olika material som sten, jordblock, betong, trä, bambu och träsniderier, förklarar den 67-årige byggmästaren och fortsätter:

Som jag ser det har bambu två stora fördelar. Det första är att det tillåter traditionella hantverkare att bygga sådant som förr var tillgängligt endast för stora byggföretag. Chokladfabriken har vi byggt med endast 65 personer som bara haft tillgång till knivar, sågar och byggnadsställningar. Vi har inte använt en enda spik, utan bara skruvar eller bultar av gjorda av bambu.

Storskaliga bambubyggnader ger oss plats på marknaden. Och sen är det positivt för bambuodlarna att växten börjar bli en handelsvara.

Även byggnadstekniskt menar Nyoman Kantor att bambun är ett bra material.

Vi använder ett enkelt system för att behandla rören. Borax drar ut vätska och skyddar samtidigt mot eld, och borsyra dödar insekter. När det är klart är du redo att bygga. Dessutom är det flexibelt och vi har sett att det motstår jordbävningar mycket bättre än till exempel betongblock.

nyomankantorVi arbetar runt svårigheterna”

På frågan om svårigheterna med bambu skrockar Nyoman Kantor godmodigt: – Alla byggnadsmaterial har sina svårigheter.

Stål har svårigheter, trä har svårigheter, bambu har definitivt svårigheter. Men det handlar om att lära sig vilka de är och att arbeta runt dem. När det gäller bambu är den största svårigheten snickeriet, att sätta samman de olika delarna. Bambu är inte rakt och du kan inte räta ut det för då förlorar det sin styrka. Du måste lära dig att arbeta med bambuns organiska form!

Leave a Reply