Öppna din dörr

Home / Dörrar / Öppna din dörr
Öppna din dörr

Dörren – inte minst ytterdörren – utsätts för extrema påfrestningar i vårt nordiska klimat. Därför gäller det att dörren håller för väder och vind, år efter år, samtidigt som den är snygg och bekväm att använda.

-En bra dörr är en tekniskt komplicerad produkt med många olika funktioner, vilket ställer höga krav på kunskap och erfarenhet, säger Marcus Sandell, säljare på Swedoor/Jeld-Wen.

Swedoor är sedan länge ett välkänt varumärke för både hantverkare och konsumenter. Företaget har mer än 100 års erfarenhet av dörrtillverkning och är i dag marknadsledande på den svenska marknaden för trädörrar.

Tillverkningen är koncentrerad till fabrikerna i Forserum, mellan Jönköping och Nässjö, samt Åstorp, norr om Helsingborg, som tillsammans sysselsätter drygt 600 anställda. Fabriken i Forserum är en så kallad projektfabrik som främst tillverkar dörrar på beställning av kunder inom offentlig sektor, medan fabriken i Åstorp är inriktad på ytter- och innerdörrar för den vanliga konsumentmarknaden.

Sedan 2006 ingår det svenska bolaget i amerikanska Jeld-Wen, som är världens största dörrtillverkare. Jeld-Wen grundades 1960 av den amerikanske entreprenören Richard Wendt som då köpte upp en liten träfabrik i Oregon med 15 anställda. I dag finns företaget representerat i 22 länder i Nordamerika, Europa och Australien och består av cirka 150 olika divisioner med sammanlagt 22 000 anställda.

-Visst förekommer ett samarbete med de andra bolagen inom vår division Door & Solutions. Men policyn är att varje fabrik försörjer sin egen lokala marknad med produkter anpassade till lokala traditioner. I Sverige är till exempel nästan alla ytterdörrar utåtgående, medan det vanligaste i Danmark är inåtgående ytterdörrar, säger Marcus Sandell.

Swedoor/Jeld-Wen har ett brett sortiment som sträcker sig från lätta innerdörrar till bastanta säkerhetsdörrar. Gemensamt för samtliga produkter är att de tillverkas av trä – förutom karmarna i säkerhetsdörrarna som är gjorda av stål.

Classic mozart grå

-Vi använder alltså inte cellplast, utan en massiv träfiberboard som stomme. Det gör dörren visserligen lite tyngre. Å andra sidan får den goda isoleregenskaper och bra energivärden, men även en skön känsla vid öppning och stängning, förklarar Marcus Sandell.

Med trä som råmaterial finns också större möjligheter att arbeta hållbart och långsiktigt än med konstgjorda material. Från och med i våras är all träråvara som används i produktionen certifierad mot de internationella standarderna FSC (Forest Stewardship Council) och PEFC (Programme for the Edorsement of Forest Certification) – en garanti för att det är spårbart tillbaka till ett miljöanpassat och hållbart skogsbruk.

-Trä har många fördelar miljömässigt. Träresterna från produktionen blir efter förädling till ytskikt på nya dörrar och när dörrens livscykel är till ända kan träet dessutom återanvändas eller återvinnas, konstaterar Marcus Sandell.

I Swedoor/Jeld-Wens arbete med att värna om miljön ingår även att utveckla produkter som är energisnåla för användaren. Ytterdörrarna i serierna Character, Classic och Function har ett u-värde (värmeförlust) på 0,9 och förra året lanserades en ny dörr i serien Arctic som har ett u-värde på endast 0,59.

-Den nya dörren är främst tänkt för passivhus, det vill säga ett extremt energisnåla hus, men går givetvis att använda även i konventionella hus för att reducera värmeförlusterna, säger Marcus Sandell.

En av hemligheterna bakom de goda energivärdena ligger i de unika tekniska lösningar som Swedoor/Jeld-Wen tagit fram genom åren. Bland annat har man utvecklat en unik metod för glasinfästning i ytterdörrarna som gör att glaskassetten ligger helt dold, utan synliga skarvar och skruvar.

-Inte nog med att dörren får ett stilrent intryck med en ren in- och utsida. Det gör också att dörren blir helt tät, konstaterar Marcus Sandell.

Med hjälp av det hantverkskunnande som Swedoor/Jeld-Wen samlat på sig under åren har man också utvecklat en rad andra smarta lösningar för att öka bekvämligheten och hållbarheten. Det handlar om till exempel en patenterad karminfästning för enkelt, snabbt och exakt montage, silikontätning kring dörrblad, inbrottskyddande upphängning, extra förstärkningar vid lås och gångjärn, kullagrade eller dolda gångjärn, väderbeständigt ytmaterial, förstärkningar för dörrstängare, kvistfritt ram- och karmträ, vattenavvisning i dörrbladets underkant och gedigna lås för trygghet och bekvämlighet.

Som en extra trygghet levereras alla dörrar från Swedoor/Jeld-Wen med fem års garanti. Om det mot förmodan skulle uppstå några problem under garantitiden har företaget en egen rikstäckande serviceorganisation som rycker ut med kort varsel.

-Våra servicetekniker är stationerade i Åstorp och har till uppgift att resa runt och åtgärda små och stora problem. Målet är att de ska vara på plats inom fem veckor från det att problemet anmälts – en unik service som är helt kostnadsfri för kunden, säger Marcus Sandell.

 

Aktuella dörrtrender.

En dörr, oavsett om det är en ytterdörr eller innerdörr, har inte bara till uppgift att ge skydd för ljud, kyla, värme, brand och inbrott. Den ska också vara snygg att se på och ge huset rätt intryck.

-På senare år har utvecklingen inom både ytter- och innerdörrar gått mot släta dörrar med rena linjer och hög ytfinish – i många fall kompletterat med någon spännande detalj som till exempel ett mindre fönster på dörrbladet, förklarar Marcus Sandell, säljare på Swedoor/Jeld-Wen.

Huvuddelen av de trädörrar som Swedoor/Jeld-Wen levererar är målade. Men fanerade dörrar förekommer också, framförallt i hus som hämtat inspiration från 1930-talets stilrena funkisstil.

-Swedoor/Jeld-Wen har en utvecklingsavdelning ständigt är lyhörd för marknaden. Den har till uppgift att både ta fram nya tekniska lösningar och utveckla ett formspråk som ligger rätt i tiden, säger Marcus Sandell.

Leave a Reply