Falu Rödfärg – Pigmentet räcker 100 år till

Home / Cuprinol / Falu Rödfärg – Pigmentet räcker 100 år till
Falu Rödfärg – Pigmentet räcker 100 år till

Falu Rödfärg tillverkas av pigment från Falu Gruva – precis på samma sätt som det alltid gjorts sedan mitten av 1700-talet. Men tillgången till pigment är begränsad och om 80 – 100 år är det slut.

Falu Rödfärg används ibland lite slarvigt som samlingsbegrepp för all röd slamfärg. Men egentligen finns bara ett enda original. Namnet Falu Rödfärg är lagligt skyddat och får endast användas på färg som innehåller pigment från Falu gruva.

Pigmentet, som består av ett 20-tal olika mineraler, utvinns ur den varp som tagits upp ur gruvan under århundraden – senast under 1920-talet – och som kasserades på grund av att den inte ansågs duga till att smälta ned till koppar. Det är eroderingen på varpen som nu tvättas bort och används för att framställa pigmentet.

-Med nuvarande produktionsvolymer och tillgången till varp räknar vi med att råmaterialet ska räcka ytterligare 80 – 100 år. Men sedan är det slut, förutsatt att vi inte får använda de k-märkta varphögar som finns kring gruvan, säger Yngve Riis, försäljningschef på Falu Rödfärg.

Falu Rödfärg loggaFöretaget Falu Rödfärg har ett 20-tal anställda och ägs av Stora Kopparbergs Bergslags AB, som i sin tur ingår i Stora Enso. Efterfrågan har varit relativt stabil under årens lopp och numera finns den klassiska färgen inte bara i rött och ljusrött, utan även i svart och antracitgrått.

-Många nya hus i nyfunkisstil målas i svart eller antracitgrått. Men 75 procent av all Falu Rödfärg är ändå röd – precis som namnet antyder, förklarar Yngve Riis.

Leave a Reply