Färg

Home / Färg
Färg

Målning Utomhus

Trä utomhus ytbehandlas i skyddande och dekorativt syfte. Ytbehandlingens funktion och hållbarhet bestäms av bland annat de ingående materialens egenskaper,arbetsutförandet, klimatet och träkonstruktionens utformning.

Ytbehandling och träunderlag ska kunna samverka under lång tid. Ytbehandling av trä måste underhållas regelbundet. Underhållsintervallen varierar inom vida gränser. För träfasader med täckande färg brukar man räkna med cirka 10 år. Laserande färger har kortare underhållsintervall. För fönstermålning bör man räkna med cirka 5 år. Av erfarenhet vet man att fasader målade med Falu Rödfärg kan fungera utan underhåll i många år.

När trä inte längre växer, bryts det ner av naturen. Därför är det viktigt att skydda träet. När träet börjar spricka eller flagna, är det ett tecken på att nedbrytningen har börjat. Träet måste därför ha ett skydd som skyddar mot naturens angrepp.
Trä utomhus vårdar du bäst under sommarmånaderna, efter­ som det är viktigt att vädret är torrt och temperaturen över 10 grader dygnet runt. Undvik att träbehandla i direkt solljus.

Extrema tester för kvalitetssäkring

Om du vill att ditt trä ska hålla sig friskt, måste du underhålla det. Annars kommer träet att påverkas negativt av vind och regn och kanske även angripas av svamp. Solens ultravioletta strålar bryter ner träets cellstruktur, medan vind och regn urholkar det nedbrutna cellagret.

En av de viktigaste funktionerna för Nordsjö’s produkter är därför att skydda träet mot solens strålar. Produkter med färg­ pigment skyddar träet bäst. Nordsjö har produkter som även har UV­filter. Det ger skydd mot solens strålar, samtidigt som det bevarar träets nuvarande färg och naturliga struktur.

Nordsjö är testat under extrema väderförhållanden. Från brännande sol till frost och snöstorm. På våra färgstationer sätter sol, vind och väder på allvar kvalitet och hållbarhet på hårt prov. Därför kan vi garantera dig att Nordsjö är ett tryggt val när du vill ge ditt trä ett långt och friskt liv.

 

Enklare att måla fasaden med rätt produkter

En liten grundregel, i synnerhet för äldre material, är att upp mot 75 procent av tiden bör läggas på förarbete som tvätt, skrapning och 25 procent på huvudmomentet som är målning.
Ett bra förarbete är en förutsättning för ett lyckat slutresultat. Husfasaden behöver tvättas och kanske även skrapas innan du kan lägga på den nya färgen.
Att måla om husfasaden är ett projekt som kräver noggranna förberedelser och ett bra förarbete. Det är viktigt att träet är rent och torrt så att färgen får fäste. 

Tvätta fasaden miljövänligt och effektivt

 

Behöver huset en kärleksfull hand utvändigt? Då är en grundlig rengöring en bra start.

Mögel på fasaden ser inte vackert ut, men är som regel ingen orsak till panik. Se dock till att tvätta fasaden regelbundet för att få bort möglet. Får det sitta för länge ökar risken för angrepp av rötsvampar som skadar träet.

Genom att tvätta fasaden varje år håller du ditt hus fint och ökar livslängden på ditt måleriarbete. 

Så vinner du tid på rätt färgskrapa

 

Du kan vinna en hel del tid och effektivitet på att välja rätt målarskrapa till fasaden. Vill du fixa stora ytor utan att slita ut dig, nå högt upp utan att klättra, vi har flera tips som underlättar för dig.

Använd en tvåhandsskrapa med hög kvalitet på metallskäret för att få bra kraft och effektivitet.
Flera skrapor har även fäste där du kan förlänga med skaft för att nå bättre och slippa balansera på stegen. Se även till att välja en skrapa med hammare på så kan du slå in utstickande spik direkt och sparar skären på skrapan.

Välj rätt fasadpensel

 

Valet av pensel har stor betydelse när du ska måla. Fasaden ser likadan ut efter en strykning, men det är stor skillnad under ytan.

Tittar man närmare på ytan kan man se att en fasadpensel av hög kvalitet ger ett jämnt färglager som kommer skydda husets fasad. Den vanliga fasadpenseln ger ett ojämnt färglager som kan resultera i att färgen spricker vilket resulterar i att fukt tränger in i träet och färgen börjar flagna. 

En bra fasadpensel måste vara riktigt slitstark och ska kunna ta upp mycket färg varje gång du doppar den i burken. 

Optimal vidhäftning med grundfärg

 

Med en bra grundfärg får du optimal vidhäftning på efterföljande behandling. Grundfärgen tränger in i underlaget och motverkar fuktinträngning och sprickbildning.

Om du skrapar bort färgen så att det blir trärent bör du måla om dessa partier med grundolja. Måla därefter en strykning med Grundfärg. Slipa och måla rostiga spikar med rostskyddsfärg om du ska måla om i en ljus färg. 

Använd en spackel när du målar ändträet för att skydda husgrunden mot färgstänk.

Måla fasaden med täckfärg

Skydda fasaden med kvalitetsfärg för nordiska klimatet som står emot väder och vind.

Täckfärgsmåla fasaden när den har torkat ordentligt. Anpassa mängden färg efter rekommenderad färgåtgång  när du målar. Stryk på rikligt med färg, måla uppifrån och ner. Se till att färgen täcker överallt, var extra noga vid skarvar och ändträ. 

Låt färgen torka ordentligt innan du stryker på det andra lagret, följ alltid rekommendationerna på burken.

Penslar/Rollers

Grundfärg/Grundolja

Rengöring/Underhåll

Fukt är träets värsta fiende

När trä torkar ut, bildas sprickor som är mottagliga för fukt. Fukten kan orsaka svåra attacker av röta och svamp. Om träets fuktighet överstiger 20 %, kan svampar angripa träets huvudkomponenter och bryta ner dess struktur och styrka.

Mögel och blånad missfärgar träet, men bryter inte ner det. Alger bryter inte heller ner träet. Angreppen binder dock fukt och ökar risken för en mer allvarlig nedbrytning. Tänk på att ta bort grönalger och liknande innan du behandlar träet, annars får behandlingen dålig vidhäftning.

Måla till musik!

Kicka igång målarprojektet med Nordsjös spellistor på Spotify

Systemmålning för utmärkt målningsresultat på fasaden

När du väljer systemmålning får du oftast bästa skydd till lägsta underhållskostnad. Systemmålning innebär tre grundläggande steg: Tvätta, grunda och måla. Det unika med systemmålning är att produkterna är framtagna för att fungera perfekt ihop och därmed bidra till ett utmärkt målningsresultat. Oavsett vilket behov ditt trä har, täcks det väl in med Nordsjö’s breda sortiment.

 

Steg 1 – Tvätta

 

Genom att tvätta träet får du en hållbar yta för slutbehandling. Obehandlat trä på fuktiga och skuggiga platser får ofta beläggningar.

Om inte beläggningarna tvättas bort, bildas en grogrund för tränedbrytande svamp, vilket kan sluta med stora skador på träet.

Börja alltid med att rengöra med Målartvätt innan du målar.
Målartvätten tar bort föroreningar, fett­beläggningar och smuts samt gör att färgen fäster bättre.

För att säkerhetsställa att träet är fritt från mögel, kan du även använda Hustvätt.

Steg 2 – Impregnera och Grundmåla

 

Efter noggrann rengöring med tvättprodukter samt skrapat ytan, är nästa steg Grundolja. Grundolja är grunden för en optimal och korrekt system­ behandling. Grundolja tränger djupt in i träet och fyller ut träets celler och porer. Det innebär att risken för att träet ska ruttna minskar, eftersom det inte finns plats för fukt i träet. Var extra noga med ändträ och andra utsatta detaljer.

Innan du grundmålar, ska träet ha en fuktighet under 16 %.

Därefter grundmålar du med ett lager på trärena ytor med Nordsjö Tinova Primer Exterior för optimal vidhäftning på täckfärgen.
Grundfärgen bidrar till förlängd livslängd på trä och ovanliggande färgskikt.

Steg 3 – Måla

 

Heltäckande träfärger ger träet bästa möjliga skydd och gör det möjligt att byta kulör helt och hållet. I den här serien från Nordsjö hittar du Nordsjö Tinova Excellent Exterior, Nordsjö Tinova VX+ 2in1 samt Nordsjö Tinova Exterior.

Låt kulören spegla din personliga stil, samtidigt som du skyddar dina träytor mot fukt, sol, vind och andra påfrestningar. Nordsjö färger finns i många olika kulörer och är testade under extrema väderförhållanden. Kom ihåg att färgen ska appliceras i två lager.

I Nordsjö’s system finns också laserande produkter som gör att träets ådring och struktur framhävs. Om du vill att ytan ska vara så naturlig som möjligt, ska du använda Nordsjö’s lasyrer. Då skyddar du samtidigt träet. Som med alla andra lasyrer, ska du aldrig använda färglösa lasyrer.

Var rädd om ditt hus

Var rädd om ditt hus

Med mer än 50 års erfarenhet av ordentligt träskydd vill vi på Cuprinol hjälpa husägare att bevara och försköna sitt...

Read More

Våra Leverantörer

Cuprinol
Sadolin
Nordsjö
Anza
Biokleen
Falu Rödfärg