Måla endast en gång med mellanstruket

6 augusti, 2019

De allra flesta väljer träpanel till sin husfasad och trä är ett smart val ur många aspekter. Men för att panelen ska hålla i många år, behöver den ytbehandlas, det vill säga målas. Gör man det på rätt sätt så blir resultatet en snygg fasad som står emot väder och vind i många år.

Alla som någon gång har målat vet att det roligaste lagret är det sista, det som möter ögat. Har man gjort jobbet från grunden, vet man också att det arbetet är viktigt, men även väldigt tidskrävande.

För att spara tid åt dig och underlätta så långt det går, har vi tagit fram mellanstruket – steget bortom den grundmålade panelen, där du bara behöver måla på en färdigstrykning.

 

Själva grundmålningen ska alltid göras innan man sätter upp panelen. Trä är ett levande material som rör sig beroende på luftens fuktighet och temperatur.

Grundmålar man efter att panelen har satts upp, riskerar man att träet drar ihop sig och blottlägger ytor som saknar färg och som därför saknar det viktiga väderskyddet som färgen faktiskt är.

Självklart kan man grundmåla själv, men många väljer i dag att köpa grundmålad panel, eftersom det sparar mycket tid.

Eftersom träet heller inte ligger ute och utsätts för smuts, mögelsporer och andra partiklar som alltid finns i luften, håller det sig bättre. Dessutom fäster grundfärgen allra bäst på färskt virke, vilket beror på ett ämne i träet som heter lignin.

 

Med färdiggrundad panel från fabriken har man alltså kommit en god bit på vägen, men vi på Borgunda har tagit det lite längre genom att också erbjuda mellanstruket, det vill säga grundmålad panel med ytterligare ett ”riktigt” färglager ovanpå.

Det är så långt man kan komma med förberedelserna. Slutstrykningen måste man nämligen alltid göra när panelen är uppsatt, för att kunna måla över spikskallar och småmärken som uppkommer vid monteringen.

Eftersom fabriksmålning är en väldigt effektiv process, så blir det inte dyrare att köpa mellanstruket jämfört med att köpa färg och måla själv. Slutresultatet blir även bättre då förhållandena är optimla för målningen.

En stor fördel med mellanstruket, förutom att det sparar väldigt mycket tid, är att man kan vänta med slutstrykningen i upp till två år. Skulle det regna varje dag efter att panelen är monterad, så går det alltså att vänta till nästa år med att måla det sista lagret.

 

Grundfärgen är alltid vit, men vi erbjuder mellanstruken panel i vitt, grått eller rött. Den exakta kulören på färgen är det alltid det sista lagret som avgör. Vill du hellre ha en klassisk röd slamfärg på panelen, så har vi det också.

Vill du ha någon annan kulör än vitt, grått och rött så går det också att beställa, men finns då inte på lager om man behöver komplettera eller returnera.

På vårt lager hittar du flera längder, sorter och färger i mellanstruket vilket gör att det aldrig är långt att åka om du skulle behöva komplettera. Får du panel över så går den att returnera.

För lagerstatus, profiler och längder så besök vår webshop på www.dinbygghandel.se

Läs mer om vilka kulörer och profiler som finns i mellanstruket här.

 

Posted in Cuprinol, Färg, Lim och Fog, MålaTaggar:

Kontakta oss