Enklare att måla fasaden med rätt produkter

27 juni, 2023

En liten grundregel, i synnerhet för äldre material, är att upp mot 75 procent av tiden bör läggas på förarbete som tvätt, skrapning och 25 procent på huvudmomentet som är målning. Ett bra förarbete är en förutsättning för ett lyckat slutresultat. Husfasaden behöver tvättas och kanske även skrapas innan du kan lägga på den nya färgen.

Att måla om husfasaden är ett projekt som kräver noggranna förberedelser och ett bra förarbete. Det är viktigt att träet är rent och torrt så att färgen får fäste. 

Tvätta fasaden miljövänligt och effektivt

Behöver huset en kärleksfull hand utvändigt? Då är en grundlig rengöring en bra start.

Mögel på fasaden ser inte vackert ut, men är som regel ingen orsak till panik. Se dock till att tvätta fasaden regelbundet för att få bort möglet. Får det sitta för länge ökar risken för angrepp av rötsvampar som skadar träet.

Genom att tvätta fasaden varje år håller du ditt hus fint och ökar livslängden på ditt måleriarbete. 

Så vinner du tid på rätt färgskrapa

Du kan vinna en hel del tid och effektivitet på att välja rätt målarskrapa till fasaden. Vill du fixa stora ytor utan att slita ut dig, nå högt upp utan att klättra, vi har flera tips som underlättar för dig.

Använd en tvåhandsskrapa med hög kvalitet på metallskäret för att få bra kraft och effektivitet.

Flera skrapor har även fäste där du kan förlänga med skaft för att nå bättre och slippa balansera på stegen. Se även till att välja en skrapa med hammare på så kan du slå in utstickande spik direkt och sparar skären på skrapan.

Välj rätt fasadpensel

Valet av pensel har stor betydelse när du ska måla. Fasaden ser likadan ut efter en strykning, men det är stor skillnad under ytan.

Tittar man närmare på ytan kan man se att en fasadpensel av hög kvalitet ger ett jämnt färglager som kommer skydda husets fasad. Den vanliga fasadpenseln ger ett ojämnt färglager som kan resultera i att färgen spricker vilket resulterar i att fukt tränger in i träet och färgen börjar flagna. 

En bra fasadpensel måste vara riktigt slitstark och ska kunna ta upp mycket färg varje gång du doppar den i burken. 

Optimal vidhäftning med grundfärg

Med en bra grundfärg får du optimal vidhäftning på efterföljande behandling. Grundfärgen tränger in i underlaget och motverkar fuktinträngning och sprickbildning.

Om du skrapar bort färgen så att det blir trärent bör du måla om dessa partier med grundolja. Måla därefter en strykning med Grundfärg. Slipa och måla rostiga spikar med rostskyddsfärg om du ska måla om i en ljus färg. 

Använd en spackel när du målar ändträet för att skydda husgrunden mot färgstänk.

Måla fasaden med täckfärg

Skydda fasaden med kvalitetsfärg för nordiska klimatet som står emot väder och vind.

Täckfärgsmåla fasaden när den har torkat ordentligt. Anpassa mängden färg efter rekommenderad färgåtgång  när du målar. Stryk på rikligt med färg, måla uppifrån och ner. Se till att färgen täcker överallt, var extra noga vid skarvar och ändträ. 

Låt färgen torka ordentligt innan du stryker på det andra lagret, följ alltid rekommendationerna på burken.

Posted in Färg, Lim och Fog, OkategoriseradeTaggar:

Kontakta oss