Elitfönster är Sveriges största fönstertillverkare

4 februari, 2013

Nya fönster ger inte bara ett lyft åt utseendet på huset. De spar också tid och pengar i form av minskat underhåll och sänkta energikostnader.
-Många människor har ont om tid och vill göra det bekvämt för sig. Därför är underhållsfria aluminiumfönster på stark frammarsch, säger Magnus Andersson, försäljningschef på Elitfönster.

Svensktillverkat

Flera tusen färdigmonterade fönster lämnar dagligen i Elitfönsters fabriker i småländska Lenhovda och Vetlanda. Elitfönster är Sveriges största fönstertillverkare och har bland annat gjort sig känt för det så kallade H-beslaget som lanserades 1972.

Det är en vridmekanism som gör det möjligt att svänga runt fönstret 180 grader, vilket underlättar inte minst vid fönsterputs. Fortfarande är de flesta fönster som lämnar Elitfönsters fabriker utrustade med det sinnrika beslaget – även om produkterna också genomgått en rad förbättringar under årens lopp.

-Produktutvecklingen kännetecknas av att vi har kunden i fokus. Det kan låta som en klyscha, men är en realitet som innebär att vi ständigt försöker anpassa oss till kundernas krav på till exempel energiprestanda, säkerhet och bekvämlighet, säger Magnus Andersson.

Elitfönster har i dag ett brett sortiment av standardfönster i olika modeller och utföranden. De flesta finns dessutom i lager, vilket garanterar snabba leveranser.
–Standardsortimentet täcker de flesta behov. Bara genom att kombinera olika standardprodukter går det faktiskt att åstadkomma ända upp till 2,9 miljarder olika fönstervarianter, konstaterar säljaren Stefan Sandstedt.

Alla fönster tillverkas i kvistfri furu från svenska skogar. Men för att minimera behovet av underhållet finns numera även träfönster med aluminiumklädd utsida.
-Ett fönster med aluminiumklädd utsida behöver aldrig skrapas och målas, bara torkas av med en fuktig trasa för att hålla sig fräscht. Enklare kan det inte bli, konstaterar Magnus Andersson.

Bekvämlighet är också någonting som efterfrågas av allt fler kunder. De senaste tio åren försäljningen av aluminiumklädda fönster stadigt ökat och 2011 var första året som Elitfönster levererade lika aluminiumfönster som vanliga träfönster. Och i år blir det sannolikt ännu fler.
-Många har också upptäckt att aluminiumfönstren lönar sig i längden. De är visserligen 12 procent dyrare i inköp, men har å andra sidan så låga underhållskostnader att totalkalkylen blir mycket förmånlig, poängterar Magnus Andersson.

En praktisk finess med fönstren är också att aluminiumskenorna lätt kan demonteras. Den som till exempel vill byta färg på fönsterbågarna gör det med ett enkelt handgrepp.
-Aluminiumskenorna finns i mängder av olika kulörer och går även att beställa med lägre glansvärde om man önskar en mattare struktur, säger Stefan Sandstedt.

30 års garanti mot röta

Men oavsett utförande har Elitfönsters produkter genomgående höga kvalitet. Det gör att man kan erbjuda ända upp till 30 års garanti mot röta.
Hemligheten ligger bland annat i behandlingen av träet. Alla trästommar vacuumimpregneras för att kunna stå emot väder och vind år efter år.
-Trädetaljerna placeras i en vacuumtank där den syrefria miljön får träporerna att öppna sig och suga åt impregneringsvätska. Minst 40 millimeter tränger impregneringsvätskan in i ändträet, berättar produktionsledaren Dragan Petkovic.

Efter att stommarna impregnerats och torkats går de sedan vidare till ytbehandlingen, där de målas med två lager grundfärg och ett lager toppfärg. All färg som används är lösningsmedelsbaserad.

-Vattenbaserad färg i all ära – men de lösningsmedelsbaserade ger en ännu tåligare yta med ännu bättre finish. Några negativa effekter för vare sig arbetsmiljö eller yttre miljö ger lösningsmedlen heller inte upphov till tack vare att vi har en helt sluten process med en reningsgrad på 99,7 procent, förklarar Dragan Petkovic.
Större delen av de fönster som Elitfönster producerar säljs via byggvaruhandeln. Men fönstren sitter även i många nyproducerade hus.

-Elitfönster har blivit något av ett kvalitetsbegrepp som till och med används i vissa husannonser som försäljningsargument, säger Magnus Andersson.
Att produkterna håller högsta kvalitet intygas också genom alla de ”kvalitetsstämplar” som Elitfönster fått genom åren. Alla fönster är till exempel P-märkta, som visar att SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut typprovat konstruktionen och kontinuerligt övervakar företagets tillverkning och egenkontroll.

-Vi har också ambitionen att ligga i täten med vårt miljöarbete och uppfyller kraven i bland annat ISO 14001 och FSC, berättar Stefan Sandstedt.

Fungerar även i passivhus

På senare år har allt fler villaägare insett fördelarna med att byta fönster. Nya Elitfönster, med finesser som dolda infästningar och nedsänkta beslag, ger huset ett lyft både ut- och invändigt, men märks även på värmenotan. Elitfönster var det första fönsterföretaget som redan 1998 introducerade fönster med u-värde (värmeförlust) på 1,3 som standard och i dag finns fönster med så låga u-värden som 0,8.

-Det är så lågt att fönstren till och med kan användas i så kallade passivhus, alltså hus utan traditionellt uppvärmningssystem, säger Magnus Andersson.
Men även säkerheten förbättras med nya fönster. Elitfönster har en säkerhetsklassad konstruktion som uppfyller Secure By Design, en kvalitetsstandard för inbrottssäkring som är utvecklad av polismyndigheten i Storbritannien genom ACPO, Association of Chief Police Officers. Standarden ställer bland annat krav på att glaskassetten inte ska kunna lyftas ur eller att låskolven inte ska kunna sågas av.

“Fundera igenom behovet”

Stefan Sandstedt ger rådet till den som överväger att byta fönster att först fundera över vilket behov man har:
-Dagens fönster finns i mängder av varianter. Det går till exempel att få glas med extra ljuddämpning, solskydd och även självrengörande egenskaper. Dessutom finns måttanpassade tillbehör som till exempel lamellgardiner, persienner och myggnät som förbättrar funktionen ytterligare.

 

[notice_box]

Elitfönster grundades 1924 och är sedan 1953 helt specialiserat på fönstertillverkning. Företaget har huvudkontor i Vetlanda och fabriker i Vetlanda och Lenhovda. Elitfönster ingår i Inwido Sverige och ägs av riskkapitalbolaget Ratos.
Elitfönster har ett mångårigt samarbete med Borgunda Bygghandel och är i dag en av företagets huvudleverantörer.

-Det som talar för Elitfönster är det breda sortimentet, som väl överensstämmer med kundernas behov och önskemål, samt den höga kvaliteten på produkterna, kommenterar Hans Johansson, VD för Borgunda Bygghandel.

[/notice_box]

 

Posted in Elitfönster, FönsterTaggar:
Write a comment

Kontakta oss