Livsnjutaren Steffo Törnquist gillar att snickra

24 juni, 2015

För många är Steffo Törnquist ett välbekant ansikte som programledare på TV4. I slutet av varje vecka leder han ”Nyhetsmorgon” tillsammans med Jenny Strömstedt och avhandlar ämnen om allt från middagstips till världssvält.

– Trots att man tvingas gå upp klockan tre finns knappast något roligare TV-program att leda. Varje dag får man lära sig något nytt och för mig som allmänintresserad murvel finns inget bättre, säger han.

Steffo Törnquist är en av pionjärerna på TV4 och har varit med om att bygga upp nyheterna och sporten samt gjort program som ”Steffo – din tröst i natten”, ”Steffos lustjakt” och dokumentärer om exempelvis Louise Hoffsten. Han har också medverkat i program som ”Helt sjukt” och matprogrammet ”Åtta hos stjärnorna”.

NJUTNING, LUST OCH PASSION

Men det som kommit att uppta minst lika mycket av Steffo Törnquists yrkesliv är rollen som författare och föredragshållare om allt som har med livets njutningar att göra, till exempel destillerade drycker.
Redan i slutet av 1990-talet kom han ut med ”Sprit” som följdes upp med ”Njut”, ”Lust” och ”Passion”. Och förra hösten släppte han ”Steffos Spritbibel”, som utsågs till ”Best in the world” på en stor bokmässa i Louvren i Paris tidigare i år.

– Den gemensamma nämnaren är att jag använder mina journalistiska verktyg för att skaffa mig kunskap och sedan leverera den kunskapen på ett lättsamt sätt. Kunskap och insikt förändrar och fördjupar varje upplevelse, för det mesta till det bättre, säger han. Att sprida kunskap om livsnjutning har blivit Steffo Törnquists stora mission och inte för inte brukar han ibland kallas njutningsapostel.

För helt klart behöver fler lära sig vad äkta njutning är, menar han. – Livet är alldeles för kort för att slarvas bort. Förr var det den som tjänade mest pengar och hade störst bil som betraktades som vinnare. Men det finns inget samband mellan pengar och lycka. Lycka och njutning handlar mer om att skaffa sig kontroll över sin tid, vilket kan vara svårt i ett samhälle med ett allt mer uppskruvat tempo. När människor tvingas kämpa för att få ihop vardagen är det svårt att hinna njuta av god mat och dryck och göra snälla saker mot varandra, säger han.

SteffoLivsnjutarenMYCKET TACK VARE MORFAR

Själv kom Steffo Törnquist till insikt om njutning redan i unga år – mycket tack vare sin morfar. – Han var en udda figur som körde amerikanare, rökte cigarr, drack konjak, gick i knarrande skinnskor och bar filthatt. Allt sådant som var njutningsfullt, men som på den tiden betraktades som lite skamligt. Det var han som bjöd mig på min första snaps när jag var sju år.

Redan då förstod jag att vi bara har ett enda liv och att det gäller att göra någonting kul av det, förklarar han. Sedan dess har Steffo Törnquist mer eller mindre målmedvetet manövrerat sig fram till ett njutningsfullt liv i sin roll som journalist. Ändå var det faktiskt lite av en tillfällighet att yrkesvalet föll på just journalistiken.

 

”Snickrandet är så förknippat med njutning”

 

Efter gymnasiet utbildade han sig först till gymnastiklärare på Gymnastik- och Idrottshögskolan, men hann inte arbeta många år förrän han drabbades av reumatiska besvär och tvingades sadla om. Han skickade en ansökan till läkarlinjen på Karolinska Institutet, men även till Journalisthögskolan efter uppmaning från gamle kompisen Lennart Ekdal.

”KUNDE VARIT LÄKARE”

– Den sommaren var jag i England och hade ställt om posten till mina föräldrar. När jag ringde hem en gång berättade mina föräldrar att jag fått antagningsbeskedet från Journalisthögskolan och utan någon eftertanke bad jag dem tacka ja. Några dagar senare kom ett positivt besked även från Karolinska och om det kommit tidigare kanske jag istället varit läkare i dag, säger han. Som nyutbildad journalist hamnade han först på Östgöta Corren i Linköping och därefter på TT, Dagens Nyheter och Expressen.

Men sedan drygt 20 år är han knuten till TV4 parallellt med att han skriver böcker, artiklar och krönikor, håller föreläsningar och provningar och sitter i styrelsen för Bomans Hotell i Trosa och Spritmuseum på Djurgården i Stockholm.

– Jag gör bara roliga saker. Samtidigt kan det bli för mycket av det roliga ibland. Njutning handlar om balans. En portion gåslever är gott, men inte ett dussin. Steffo Törnquists egen njutning spänner från det lilla till det stora – allt ifrån skumbananen som han brukar lägga i sin Merca-cab från 1966 på kvällen för att sedan kunna njuta på väg till TV4 till sommarstugebyggen.

– När jag var liten köpte mina föräldrar en gammal gård utanför Linköping, som vi byggde om till sommarställe. Det var där jag lärde mig snickra och sedan dess har jag byggt ett par, tre sommarstugor själv. Tyvärr har jag nu fått lägga hammaren på hyllan på grund av ledbesvär, vilket är synd eftersom snickrandet är så förknippat med njutning.

Att sitta i trädgårdsstolen med en bra whisky och god pipa i mungipan efter väl förrättat verk – det är en svårslagen njutning, konstaterar han.

Posted in Borgunda MagasinTaggar:
Write a comment

Kontakta oss