Kakel och klinkers med jordnära färger

Home / badrum / Kakel och klinkers med jordnära färger
Kakel och klinkers med jordnära färger

Kakel och klinkers får en allt mer framträdande plats i våra hem. Idag är det inte bara svart, vitt och grått som gäller. Det som nu kommer på bred front är dova, jordnära färger på golv och väggar.

Kakel och klinkers har kommit starkt på senare år, framför allt i våtrum, men även i andra utrymmen i våra bostäder. En förklaring är att allt fler villaägare lägger in värmegolv i sina bostäder – med
klinkers på golvet sprids värmen på ett behagligt sätt och bidrar till en skön inomhusmiljö.

Svart, vitt och grått är fortfarande populärt, men nu gör även en rad andra spännande färger och mönster sitt intåg i de svenska hemmen.
– Trenden går mot mer jordnära och dova färger. Även plattor med marmorering som påminner om den italienska blågrå carrara-marmorn har blivit mycket populära på senare tid, konstaterar Dan Johansson, säljare på Dekora i Gislaved, ett av Sveriges ledande företag inom kakel och klinkers.

Ett exempel är Rewind, en helt ny serie för vägg och golv med sexkantiga plattor som finns i fem jordnära färger och en dekor med 13 olika motiv. Färger och format kan blandas efter eget önskemål, vilket skapar möjligheter till oändliga kombinationer och interiörer med unik personlighet i både bostäder och offentliga miljöer.

– De dova färgställningarna i kombination med den sammetslena ytan ger ett varmt och ombonat intryck, förklarar Dan Johansson.
En annan trend som kommer starkt är ”träklinkers”, alltså klinkers med trämönster som genom sin färg och struktur nästan är omöjliga att skilja från äkta trä.

– Träklinkers kan användas överallt där man vill ha träkänsla, men behöver ett slitstarkt och vattentåligt ytskikt, som till exempel kök, våtutrymmen och entréer, säger Dan Johansson.

Leave a Reply