Johanna kopplar av med djur och natur

Home / Invigning / Johanna kopplar av med djur och natur
Johanna kopplar av med djur och natur

Johanna Beijbom är en av våra mest rutinerade artister med flera
Melodifestivaler och Eurovision Song Contests på meritlistan. 2017 ställde hon upp i Danska Melodifestivalen. Hon medverkade också vid invigningen av Borgunda Bygghandels nya anläggning i Stallsiken den 22 maj 2016.

”Det är en tuff
men underbar
bransch. Musik
är ett universellt
språk som förenar,
oavsett
bakgrund och
nationalitet.”

Johanna Beijbom har ett minst sagt hektiskt schema under våren och sommaren.
– Men det är ju det här jag älskar. Ända sedan barnsben har jag drömt om att få stå på scen och sjunga, säger hon.

Till skillnad från många andra artister är hon ändå inget stjärnskott som slagit igenom över en natt – bakom framgångarna ligger åtskilliga års tålmodigt arbete. Redan som barn sjöng hon på skolavslutningar och som fjortonåring släppte hon sin första singel med låten ”En sång för alla människor” till 2001 års Unicef-gala.

Samma år kom hon av en tillfällighet i kontakt med ”låtskrivarkungen” Thomas G:son – ett möte som gav ordentlig knuff framåt i artistkarriären.
– Jag skulle sjunga ”Lyssna till ditt hjärta” på skolavslutningen på Vasaskolan, men var inte riktigt säker på texten.

Pappa föreslog då att jag skulle kolla med Thomas som har sin studio i granngården. Det slutade med att jag några dagar senare fick komma tillbaka och spela in demosång på några av hans nya låtar.
Numera svarar jag för sång och körsång till de flesta demolåtar och andra låtar som han spelar in i sin studio, berättar hon.

TRÄFFADE SHOWKANALEN

En lycklig slump var också att showgruppen Showkanalen uppträdde på studentbalen 2006. Johanna Beijbom fick komma upp på scen och medverka i ett par låtar, vilket blev inledningen på ett
samarbete som fortfarande pågår.

– Tillsammans med Showkanalen har jag fått vara med om massor av kul från country till glittriga schlagershower och fått samarbeta med artister som Jill Johnson, Lena Philipsson, Magnus Bäcklund,
Kalle Moraeus, Nanne Grönvall, Tommy Nilsson och Jessica Andersson, säger hon.

I tio år har Johanna Beijbom nu arbetat som professionell artist – först på deltid och nu på heltid. Under de här åren har hon även hunnit medverka i flera Melodifestivaler och Eurovision Song Contests. Första gången var 2006 då hon ingick i kören bakom Carola som framförde vinnarlåten ”Evighet” och därefter har hon ”körat” bakom flera kända artister, både från Sverige och utlandet, som till exempel Olivia Lewis från Malta, Nodi Tatishvili och Sophie Gelovani från Georgien, Anti Social Media från Danmark och inte minst svenska Loreen som 2012 tog hem en storseger med ”Euphoria” i Baku i Azerbajdzjan.

SJUNGER LIVE I EUROVISIONEN

– Det som är roligt med Eurovision Song Contest är att bakgrundskören måste framträda live och stå på scen till skillnad från svenska Melodifestivalen där det är tillåtet att använda förinspelad
körsång.

Att själv stå i frontlinjen som artist i till exempel Melodifestivalen är förstås en dröm – men inte till vilket pris som helst, understryker hon:
– Det måste i så fall vara en bra låt som jag kan stå för. Det som nu ligger närmast i programmet för Johanna Beijbom är vårens show tillsammans med Jessica Andersson på Kulturhuset i Trollhättan. Senare har även hemmapubliken chans att få lyssna till henne – först vid invigningen av Borgunda Bygghandels nya anläggning i Stallsiken den 22 maj och sedan i populära Allsång på krogen på Plateaux (f d Husaren) hela sommaren.

– Det är en tuff men underbar bransch.
Mest fantastiskt är att man får träffa så många härliga människor som alla har ett brinnande intresse för musik. Musik är ett universellt språk som förenar, oavsett bakgrund och nationalitet, säger hon.
Med tanke på det höga tempot försöker Johanna Beijbom också att varva ned och ladda batterierna allt emellanåt. Allra helst blir det på föräldragården i Varola utanför Skövde, där hon samlar kraft i den idylliska miljön och går långa promenader med familjens hundar.

– Jag är fast rotad i den västgötska myllan och har ingen längtan till storstan. Helst skulle jag vilja ha en egen gård med både studio och stall, där jag kan ägna mig åt mina stora intressen i livet – musik
och hästar. Numera har vi inga hästar kvar i familjen så jag får nöja mig med att rida och träna andras, säger hon.

Leave a Reply