Elfa förvaringslösningar

Home / Elfa / Elfa förvaringslösningar
Elfa förvaringslösningar

I 65 år har Elfa varit ett av världens ledande företag inomsegmentet för måttanpassade förvaringslösningar. Med många års erfarenhet, ständig produktutveckling och storproduktionskapacitet kan Elfa erbjuda förvaringslösningar med skandinavisk design i fokus som är funktionella och flexibla ochkan anpassas efter utrymme och behov.

Företaget, Ingenjörsfirman Elfa, skapades av entreprenören Arne Lydmar 1948. Affärerna tog fart i och med att man startade försäljning genom postorder. Företagets storsäljare var diskhyllan som designades av Nils Strinning. Tack vare diskhyllan kom man in på den väg man är idag. Det var enkla trådprodukter som underlättade arbete och förvaring i framför allt hemmet och som lett fram till de geniala produkter som fortfarande erbjuds. Nils Strinning är också känd för ”Stringhyllan” som först lanserades på Bonniers stora designtävling 1949. Hyllan kom att bli en storsäljare och finns fortfarande som säljande design

Elfa förvaringDen första riktiga storsäljaren och ett stort steg på produktsidan var utvecklingen av backstativ med trådbackar som lanserades i ett flertal storlekar för att möjliggöra bättre utnyttjande av i befintliga garderober. Detta utgjorde grunden för fortsatt utveckling varvid backsystemet har kompletterats med hyllsystem för att därigenom skapa en större flexibilitet, men också helhetslösning för kunden. Man har under årens lopp gått från att tillverka många olika produkter till att utveckla och marknadsföra förvaringskoncept för att kunna ge kunden smarta, flexibla och kundanpassade förvaringslösningar. På 90-talet kompletterades Elfa-konceptet med skjutdörrar vilket innebar att såväl insida som utsida av garderoben blev en helhet. För att kunna uppnå detta har man också förvärvat ett antal företag inom segmentet förvaring vilket bidragit till att man idag är marknadsledande inom segmentet kundanpassade förvaringslösningar.

Idag består Elfa-koncernen av fyra fabriker och åtta säljbolag i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland och Polen. Elfa ägs av The Container Store, (Dallas, Texas, USA) som har varit en samarbetspartner under väldigt lång tid och fortsätter att bidra till försäljnings- och produktutvecklingsframgångarna. Koncernen har tre varumärken; elfa, Lumi och Kirena. Företaget grundades 1948 och har sedan dess utvecklats till en världsledande leverantör inom segmentet måttanpassad förvaring. Produktsortimentet består av back- och hyllsystem i stål och trä samt måttanpassade skjutdörrar i en mängd olika utföranden.

Försäljningen sker huvudsakligen genom större detaljhandelskedjor och varuhus inom möbel-, byggmaterial- och annan fackhandel i ett 25-tal länder via egna bolag eller genom fristående distributörer.

Elfa har medvetet satsat på utveckling av maskiner anpassade för företagets produkter liksom innovativa processer för att därigenom stärka sin position på marknaden och att hävda sig mot konkurrensen från bl.a. lågkostnadsländer. Elfa har de sista åren vuxit snabbt och även framöver förväntas fortsatt stark tillväxt. Koncernen har ca 600 medarbetare och omsätter drygt 900 miljoner svenska kronor med hög lönsamhet.

De senaste 65 åren har Elfa varit innovatör och ledare inom förvaringssegmentet. Med lång erfarenhet och ständig produktutveckling har Elfa skapat säkra, slitstarka och flexibla system i noga utvalda material. Dessa erfarenheter tillsammans med Elfa-teamets kunskaper och resurser gör att varumärket elfa kan tas till nya höjder.

Leave a Reply