Allt fler väljer Aluminiumfönster

Home / Fönster / Allt fler väljer Aluminiumfönster
Allt fler väljer Aluminiumfönster

Fönster i dag är inte längre som fönster var förr. Fönster finns numera i mängder av olika varianter, men framförallt har de blivit ännu mer energisnåla och lättskötta. De flesta fönster som kommer från SP Fönster i Edsbyn har i dag en aluminiumklädd utsida som gör dem praktiskt taget underhållsfria.

De senaste åren har det skett en radikal förändring på den svenska fönstermarknaden. Tidigare valde de flesta träfönster till sina hus, men numera är det mest fönster med aluminiumklädd utsida som gäller.

-Sex av tio kunder väljer i dag aluminiumklädda fönster mot tre av tio för bara fem år sedan. Ett av de främsta skälen är att det lönar sig i längden. Aluminiumfönstren är visserligen cirka 15 procent dyrare, men tack vare att de kräver minimalt underhåll blir kalkylen mycket förmånlig på sikt, förklarar Per-Olof Uppegård, som är försäljningschef på SP Fönster.

SP Fönster, som tillsammans med Traryd Fönster ingår i Svenska Fönster, har så gott som all tillverkning av både aluminiumfönster och traditionella träfönster koncentrerad till Edsbyn. Fabriken är norra Europas största fönsterfabrik med cirka 63 000 kvadratmeter under tak och drygt 700 anställda.

-Tillverkningen är högt automatiserad, men har också ett stort inslag av manuellt arbete. Fortfarande krävs både stora yrkeskunskaper och rätt hantverkskänsla för att tillverka ett kvalitetsfönster, understryker Per-Olof Uppegård.

Per-Olof Uppegård - SP Fönster

Svensk pionjär på fönster

SP Fönster vilar på gamla traditioner och startade redan 1946 som ett mindre snickeri med tre anställda under firmanamnet Olmats & Person. I mitten av 1960-talet bestämde man sig för att helt lägga om kursen mot fönstertillverkning och byta namn till SP Snickerier.

-På den tiden var det inte så vanligt med specialiserade fönsterfabriker och SP Snickerier blev något av pionjär inom industrialiserad fönstertillverkning, konstaterar Per-Olof Uppegård.

Sedan dess har företaget växt kraftigt samtidigt som ägarbilden också förändrats. 1996 förvärvades företaget av investmentbolaget IndustriKapital, som 2004 sålde det vidare till danska VKR Holding, en världsomspännande koncern med cirka 15 000 anställda i 40 länder.

-I koncernen ingår flera fönstertillverkare i förutom Sverige även Danmark, Norge och Storbritannien. Men policyn är att varje företag ska drivas självständigt med inriktning på den lokala marknaden. Det innebär för vår del att vi utvecklar och tillverkar fönster för svenska förhållanden och att 99 procent av försäljningen kommer från svenska marknaden, förklarar Per-Olof Uppegård.

SP Fönster har de senaste åren genomfört stora satsningar på produktutveckling och presenterat flera unika, tekniska lösningar. Ett stort och banbrytande togs med den nya generation fönster som lanserades för något år sedan.

-Det är en helt ny plattform som skiljer sig både tekniskt och designmässigt från tidigare sortiment. De nya fönstren har till exempel fått bättre energi – och ljudvärde och försetts med en rad nya smarta lösningar som till exempel dolda beslag och inbrottskydd. Med vårt nya sortiment representerar vi marknadens modernaste fönster, säger Per-Olof Uppegård.

Från kultur till kontor

Huvudprodukterna utgörs i dag av Stabil och Balans – Stabil, som är ett gediget träfönster som passar de flesta hus, och Balans, som är ett stilrent fönster med aluminiumklädd utsida. Men i sortimentet finns även allt ifrån så kallade kulturfönster, som är traditionella fönster i gammal stil, men med moderna funktioner, till fönster för kontor och offentlig miljö.

-Gemensamt för samtliga modeller är de goda energivärdena. Balans exempelvis har ett u-värde på endast 1,2 som standard, vilket betyder mycket för värmenotan. Om ett gammalt tvåglasfönster med ett u-värde på 3,0 ersätts med ett modernt, energieffektivt treglasfönster med ett u-värde på 1,2 ger det en energibesparing på hela 60 procent, förklarar Per-Olof Uppegård.

Men dagens fönster är inte bara energisnåla, utan har även en design och funktioner som ger huset ett lyft och är praktiska att använda. De öppningsbara finns till exempel i fyra olika modeller – som inåtgående fönster, utåtgående fönster, vridfönster och så kallade sideswingfönster.

-Sideswingfönster fungerar i princip som vridfönster, men öppnas vertikalt runt sin egen axel, vilket gör det lätt att putsa dem inifrån, berättar Per-Olof Uppegård.

Samtliga fönster går också att specialanpassa genom tillval av till exempel persienner, myggnät och spröjs. För att fästa spröjsen i fönsterbågen har SP Fönster utvecklat ett unikt beslag som sitter i änden spröjsen och som blir helt osynligt, både utifrån och inifrån.

Många sorters glas

-Numera finns det även en mängd olika sorters glas att välja på, som till exempel glas med inbyggt solskydd, extra ljuddämpning och självrengörande egenskaper. Det senaste är ett glas som försetts med en beläggning som förhindrar kondens – ett naturligt fenomen som kan uppstå till följd av att fönstren är så energisnåla och släpper igenom så lite värme, säger Per-Olof Uppegård.

Men oavsett utförande har SP Fönster samma höga kvalitet i alla sina produkter. Träråvaran utgörs av långsamväxande fura från Dalarna och Hälsingland.

-1998 gick vi över till att uteslutande använda så kallade stamblock, det vill säga den finaste delen av en stock som är grov, rak och kvistfri, förklarar Per-Olof Uppegård.

Virket kommer färdigtorkat till fabriken i Edsbyn där komponenterna planhyvlas och fogas samman för att få vridstyvhet och förhindra sprickbildning. Alla fönster ytbehandlas därefter i lösa delar – först med ett mögel- och rötskydd och därefter med ett lager grundfärg och ett lager toppfärg. Sedan drygt tio år tillbaka används uteslutande vattenbaserade färger i måleriet.

-De tester som utförts av Beckers visar att vattenbaserade färger är mer hållbara än lösningsmedelsbaserade, säger Per-Olof Uppegård.

Ensamma om svanen

SP Fönster har kommit långt med att miljöanpassa produktionen och har bland annat ett ledningssystem med mål, rutiner och instruktioner för miljöarbetet som är certifierat mot ISO 14001. Dessutom är SP Fönster den enda fönstertillverkare med Svanenmärkta produkter i sortimentet.

-Svanenmärkningen ställer krav på energivärde, men även på träråvara, produktion, energieffektivitet, återvinning och kemiska produkter – en garanti för att våra fönster minskar miljöbelastningen hela vägen från produktion till användning, säger Per-Olof Uppegård.

[notice_box]

Fem viktiga frågor vid val av fönster.

  1. Vilken stil har huset? Varje epok har sin egen stil på fönster.
  2. Hur vill jag kunna öppna fönstren? De öppningsbara finns i olika varianter – som inåtgående fönster, utåtgående fönster, vridfönster eller så kallade sideswingfönster.
  3. Hur ska fönstren användas? För att underlätta kan fönstren utrustas med till exempel solskydd, extra ljudisolering och barnspärrar.
  4. Vilken typ av ljus vill jag ha i rummet? Avrundade profiler och kanter ger ett mjukt och behagligt ljus, medan skarpa profiler och kanter ger skarpa skuggor.
  5. Hur djupt ska fönstren placeras? Små fönster som placeras djupt in i fasaden ger visserligen god ekonomi, men ger huset ett tungt intryck.

[/notice_box]

Leave a Reply