Välj rätt skiva till rätt del av bygget

Home / badrum / Välj rätt skiva till rätt del av bygget
Välj rätt skiva till  rätt del av bygget

Det lönar sig att välja rätt skiva till bygget. Rätt skiva underlättar jobbet samtidigt som slutresultatet och totalekonomin blir bättre.

-Många byggare använder av tradition samma skiva som man alltid gjort. Men numera finns ett stort utbud av byggskivor som är specialanpassade för olika användningsområden, säger Jörgen Sågman, som är vd på BOA.

BOA har mer än 70 års erfarenhet av ”skivbranschen” och startades redan 1942 av Bo Andrén. Fortfarande ägs företaget av familjen Andrén och har affärsidén att importera och leverera byggskivor av hög kvalitet. För tillverkningen svarar ett 40-tal producenter runt om i världen.

-Vi har ett nära samarbete med våra producenter och ställer höga krav på dem. Inte nog med att de ska uppfylla kraven på kvalitet och leveranssäkerhet. Målet är också att deras produktion ska vara miljöanpassad i så hög utsträckning som möjligt, betonar Jörgen Sågman.

1983 importerade BOA de första Svanen-märkta träskivorna och sedan 2009 är företaget certifierat enligt kvalitetsstandarden ISO 9001 och miljöstandarden ISO 14001. Dessutom är företaget medlem av Basta-registret, ett oberoende miljöbedömningssystem för byggbranschen, som syftar till att fasa ut bygg- och anläggningsprodukter med farliga kemiska ämnen.

Ansvarsfull produktion

-Många av våra producenter är PEFC/FSC-certifierade. Det innebär att skogsbruket måste bedrivas effektivt för att nå en hållbar utveckling med förnyelsebara material men också att produktionen måste ske på ett ansvarsfullt sätt där hänsyn tas till såväl miljön som sociala aspekter, förklarar Jörgen Sågman.

BOAs sortiment har successivt utökats och består i dag av närmare 500 artiklar för olika användningsområden – allt från plywood och spånskivor till board och laminatbänkskivor.

-Utvecklingen går mot både nya materialsammansättningar och nya format. Våra plywoodskivor exempelvis finns i dag i 25 varianter i 106 olika format för olika användningsområden, berättar Lennart Ideskär, försäljningschef på BOA.

En nyhet som BOA kan erbjuda är en finsk konstruktionsplywood med en vattenavvisande ytbehandling som skyddar skivan under byggskedet. Dessutom ger skivan fördelar som kortare torktid för byggnaden, bättre formstabilitet och mindre risk för mögelpåväxt.

-Vi är de enda idag som kan erbjuda denna produkt och vi är övertygade om att det finns ett stort behov ute på byggarbetsplatserna, framhåller Lennart Ideskär.

Numera finns även plywoodskivor i mindre format för att underlätta hanteringen och göra ett snabbare montage. Skivorna kan monteras både stående och liggande och är försedda med en fals. Det innebär att man kan stapla skivorna på varandra vilket sparar både rygg och tid.

-De mindre skivorna ger inte bara ergonomiska fördelar. Väggen blir också starkare genom kombinationen av stående reglar och liggande skivor, konstaterar Jörgen Sågman.

BOA levererar till svensk byggindustri och samverkar med bygghandeln om service och logistik. Ända sedan 1950 har företaget haft kontor och lager i Sollentuna strax utanför Stockholm, men inom kort går flyttlasset till det nya logistikcenter som håller på att uppföras i Rosersberg, nära Arlanda norr om Stockholm. Med det nya centret mer än fördubblas lagerytan under tak till cirka 14 000 kvadratmeter.

Allt under samma tak

-Vårt nya logistikcenter kommer att vara utrustat med absolut senaste teknik för lagerstyrning för att garantera korta leveranstider och säkerställa att det aldrig blir tomt på hyllorna ute i bygghandeln. Dessutom ger vårt nya logistiklager möjlighet att hantera allt material under tak för att minimera fukttillförsel, förklarar Jörgen Sågman.

För att sprida kunskap om byggskivor till bygghandel och byggare har BOA även utvecklat skivskolan BOA Constructor.

-Vår strävan är att komma in i byggprocesserna så tidigt som möjligt. Utvecklingen inom skivbranschen har gått framåt och vår uppgift är att visa såväl byggare som slutkunder på de fördelar som det innebär att välja rätt skiva till rätt del av bygget, säger Jörgen Sågman.

Våtrumsskivorna gör jobbet enklare

Våtrumsskivorna är på stark frammarsch i svenska kök, badrum och andra miljöer där det finns behov av en fukt- och slittålig skiva som ett alternativ till kakel och plastmatta på vägg. Skivorna från Fibo-Trespo har funnits på marknaden i flera decennier. Men det är först med det nya sinnrika foglåset Aqualock, som kom för ett antal år sedan, som skivorna fått sitt stora genombrott.

Fibo Trespo

-Det gör att fogen blir praktiskt taget osynlig och, i kombination med fogmassa, samtidigt helt tät, säger Jörgen Sågman, vd på BOA,  som har Fibo-Trespo i sitt sortiment och är marknadsledande på våtrumsskivor i Sverige.

Fibo-Trespos våtrumsskivor tillverkas i Lyngdal i Norge och är typgodkända av certifieringsorganet SP Sitac att användas som vattentätt ytskikt på väggar i våtutrymmen.

Skivan består av ett högtryckslaminat som är limmat mot en björkplywood och försett med ett spärrlaminat på baksidan. Skivan finns i cirka 300 olika utföranden och med utseende som kakel, marmor, mosaik, trä, skiffer, graffiti och de nya designfärgerna i den senaste kollektionen, Colour Collection.

-En av de stora fördelarna med våtrumsskivan, som har formatet 600 x 2400 mm, är att den är enkel att jobba med. Den monteras av snickaren direkt på reglar eller befintliga skruvfasta väggar, utan att det behövs någon fuktspärr bakom skivan. Fibo-Trespo våtrumsskivor ger fullgott skydd även i våtzon 1, det vill säga utrymmen med den högsta belastningen av vatten, säger Lennart Ideskär, försäljningschef på BOA.

Borgunda Bygghandel har Fibo-Trespos våtrumsskivor i sitt sortiment. Bland annat finns flera av skivorna uppsatta i den stora köks- och badrumsutställningen i anläggningen i Vinninga.

BoaSkivmaterialRikstäckande säljorganisation

BOA är en av de ledande leverantörerna av byggskivor på svenska marknaden med en egen, rikstäckande säljorganisation. Säljarna är stationerade från Luleå i norr till Malmö i söder. Tommy Aronsson är sedan 16 år tillbaka ansvarig för norra Götaland och Gotland.

-Min roll är att stötta bygghandeln och deras kunder med senaste kunskap inom ramen för vårt utbildningsprogram BOA Constructor, säger han.

Tommy Aronsson är ständigt på resande fot – från Vagnhärad i norr och Kalmar i söder till Strömstad i väster och Gotland i öster – och genomför flera aktiviteter i samarbete med kunderna. I början av april medverkade han bland annat på en frukostträff på Borgunda Bygghandels anläggning i Tidaholm.

-En viktig uppgift är att visa på fördelarna med att välja rätt skiva till rätt del av bygget. Byggbranschen präglas av en viss konservatism och alla byggare har ännu inte insett värdet av att välja rätt i skivavdelningen. Men med rätt skiva underlättas jobbet samtidigt som slutresultatet blir bättre, betonar Tommy Aronsson.

 

Leave a Reply