Benders satsar på Bohus Granit

Home / Benders / Benders satsar på Bohus Granit
Benders satsar på Bohus Granit

Bohusgranit används sedan århundraden till murar, gatstenar, kantstenar, fasader, bänkar, stolpar, trappor och offentliga konstverk. Sedan förra året är utvinningen och bearbetningen en del av den familjeägda Benderskoncernen, som nu planerar att förvandla delar av den gamla Volvofabriken i Uddevalla till en toppmodern anläggning för förädling av den världsberömda naturstenen.

-Bohusgraniten är unik både genom sitt utseende och sina höga kvalitet. Den är tät och finkornig samtidigt som den har en fantastisk färgskala med glimrande ljusgråa och ljusröda toner, konstaterar Mats Jakobsson, vice vd och marknadschef på Benders.

bohusgranit slagBohusgraniten, som bildades för mer än 900 miljoner år sedan, återfinns i ett smalt stråk mellan Gullmarsfjorden i söder till Idefjorden i norr. En stor del av graniten bryts i stenbrotten i Ävja, Näsinge och Brastad, som tidigare drevs av Bohusläns Kooperativa Stenindustri.

I augusti 2012 förvärvades de 57 medlemmarnas andelar samt försäljningsbolaget Bohusgranit AB av Benders Sverige AB, som därmed blev ett av landets största företag inom betong och granit.

-Andelsföreningen bildades 1926 på Hovenäset vid Kungshamn, men rötterna går betydligt djupare än så. Redan ett sekel dessförinnan fanns det gott om stenhuggerier i trakten, berättar Mats Jakobsson.

Benders kommer att fortsätta utvinningen av Äkta Bohusgranit vid de tre stenbrotten, men planerar också att genomföra stora förändringar inom framförallt bearbetning och förädling. I början av sommaren blev det klart att företaget övertar Volvo-fabriken i Uddevalla – en anläggning som omfattar cirka 1,5 miljoner kvadratmeter, varav cirka 100 000 kvadratmeter under tak.

I mitten av augusti fick Benders tillträde till delar av fabriksytan och från mitten av december har man tillgång till hela området.

Leave a Reply