Djärva fönster ger huset en egen profil

Home / Dörrar / Djärva fönster ger huset en egen profil
Djärva fönster ger huset en egen profil

NorDans aluminiumbeklädda fönster har kommit på bred front de senaste åren. Men så är också fönstren i den nya serien Tanum inte bara förenade med minimalt underhåll, utan även med maximal valfrihet och flexibilitet. Numera går det att få ett aluminiumfönster som nästan är omöjligt att skilja från ett träfönster.

Fönstren är husets ögon, brukar det heta. Och visst är det så att fönstren speglar husets karaktär och har stor betydelse för helhetsintrycket.
– På nya hus går utvecklingen mot djärva lösningar med stora fönsterpartier i hörn, kanter och takfall, medan det på rotsidan fortfarande är mer traditionella fönster i klassisk stil som gäller. Allt handlar om tycke och smak och en anpassning till husets arkitektur, konstaterar Geir Henning Norder, marketingchef på NorDans svenska huvudkontor i Tanumshede.

NorDan är en familjeägd norsk koncern med bland annat fabriker i Tanumshede, Kvillsfors och Bor.
I Tanumshede, norr om Uddevalla, tillverkas fönstren i den nya serien Tanum – ett kvalitetsfönster som är anpassat för att stå emot Bohusläns karga klimat – år eft er år.
– Ett träfönster kan med rätt konstruktion, rätt impregnering, rätt montering och rätt underhåll hålla i generationer, förklarar Geir Henning Norder.

Men det som också kommit allt mer på senare år är aluminiumfönster eller rätt are sagt träfönster med aluminiumklädd utsida.
Ett aluminiumbeklätt fönster kräver minimalt underhåll och behöver aldrig skrapas och målas, bara torkas av med en fuktig trasa för att hålla sig fräscht.

– Aluminiumfönstren har nu gått om träfönstren i försäljning, inte minst efter lanseringen av Tanum, säger Geir Henning Norder.

VINKLAD PROFIL VID NYBYGGE

Men framgångarna för aluminiumfönstren handlar inte bara om bekvämlighet.
Med Tanum har NorDan också lyft dem till en helt ny nivå och kan erbjuda en design som är fullt jämförbar med ett träfönster – antingen en modern vinklad profi l eller klassiskt rundad profil på bågen.
Den vinklade profilen som är vanlig bland annat vid nybyggnation ger inte bara fönstret ett mer stilrent och modernt prägel, utan bidrar också till att ljusinsläppet blir så stort som möjligt. Den rundade profilen däremot bygger på flera decenniers hantverkskunnande och passar alla slags hus, men kanske allra bäst för hus med traditionell stil.

– Det unika med Tanum är också att kunden fritt kan blanda och mixa de olika profilerna, helt utan extra kostnad. Vill man till exempel ha en klassisk profil på utsidan och en modern profil på insidan eller tvärtom så möter det inga hinder, säger Geir Henning Norder.

De aluminiumbeklädda fönstren finns i 15 olika standardkulörer – utöver vitt – och har samma sammetslena yta som en målad träyta. Alla fönster är försedda med trelagsglas och har marknadens absolut lägsta u-värde (värmeförlust) – 0,8 W/m2K på fasta fönster och 0,9 på öppningsbara.

– En bieff ekt av den minimala värmeförlusten är att det kan bildas utvändig kondens vid viss väderlek. Det är ingenting som skadar fönstret, men kan avhjälpas med ett kondensreducerande glas mot en mindre extrakostad. Ett vanligt glas ser i mikroskop ut som ett månlandskap med små kratrar där kondensen får fäste, medan det kondensreducerande glaset belagts med ett nanoskikt som gör glaset helt slätt , förklarar Geir Henning Norder.

SALNINGSSPÅR RUNT KARMEN

Ett annat tillval som erbjuds utan extra kostnad är ett så kallat salningsspår runt om i karmen som ger perfekt anslutning av såväl fönsterbrädor som fönstersmyg.
Fönsterbrädor och fönstersmyg fi nns även att köpa till med exakt anpassning till fönstrets färg och form.
NorDan har överhuvudtaget ett brett utbud av olika tillbehör – allt från självrengörande glas och säkerhetslösningar till olika typer av handtag och persienner.

– Vår målsättning är att göra det enkelt att välja personliga fönster. Det enda man behöver bestämma är form och funktion – den höga kvaliteten på material och komponenter får man så att säga på köpet, säger Geir Henning Norder.

STABILA YTTERDÖRRAR

NorDans ytterdörrar i Borserien står i en klass för sig med sin höga kvalitet, stora detaljrikedom och stabila konstruktion.
Dörrarna är tillverkade av kraftigt dimensionerat, massivt trä och försedda med dubbla rostskyddsbehandlade stålplåtar för att skapa fuktspärr, formstabilitet och inbrottsskydd.
– Våra dörrar blir visserligen något tyngre än andra dörrar på marknaden. Men å andra ger det stabilitet och samma solida känsla som när man stänger dörren på en Mercedes, säger Geir Henning Norder, marketingchef på NorDan.

Som standard är dörrarna även försedda med bakkantssäkring, extra kraftiga gångjärn samt dubbla väderskydd – en tätningslist i silikon runt dörrbladets kant och en extra klimatpackning i dörrbladet som förbättrar ljudvärdet,u-värde t och dörrens täthet.

Alla dörrar levereras färdigbehandlade med vit som standardkulör. Hela NCS- samt RAL-skalan finns också tillgänglig mot pristillägg.

Leave a Reply