Tejpa tätt – så blir huset energisnålt

Home / Höst / Tejpa tätt – så blir huset energisnålt
Tejpa tätt – så blir huset energisnålt

Ett energisnålt hus är ett tätt hus. Och för att huset ska bli tätt är det viktigt att tänka på varenda liten detalj, även tätningstejpen till byggfolien.

Energifrågorna kommer allt mer i fokus – inte minst inom byggsektorn. Senast år 2020 måste till exempel alla nya hus uppfylla passivhusstandard enligt ett energidirektiv från EU, vilket bland annat ställer höga krav på att husen är försedda med ett rejält klimatskal som skyddar för väder och vind.

– Tätheten på huset handlar om många små detaljer. Det finns undersökningar som visar att hela 15–20 procent av tillförd energi kan gå förlorad om man inte bryr sig om att använda rätt mätningsprodukter,förklarar Morgan Oscarsson, säljare på T-Emballage i Vetlanda.

T-Emballage har, som namnet antyder, ett brett sortiment av förpackningar och emballage, men har även ett egenutvecklat system av produkter som kan användas för att åstadkomma lufttäta, energisnåla och fuktsäkra byggnader. En av produkterna är T-Flex, en flexibel och välbeprövad tejp med åldringsbeständighet på minst 50 år. Tejpen, som är tillverkad av polyetenfolie förstärkt med ett polyesternät, används bland annat för att skarva och täta genomföringar i byggfolie.

– Tidigare har det förekommit att byggarna använt silvertejp eller vävtejp. Men den kan göra mer skada än nytta och i värsta fall fräta hål på plasten, konstaterar Morgan Oscarsson. T-Flex är P-märkt av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som är en garanti för att den uppfyller svensk bygglagstiftning, främst Boverkets byggregler, men även en rad andra högre kvalitetskrav, som till exempel åldringsbeständighet.

PASSAR PÅ MÅNGA MATERIAL

Tejpen har typgodkännande för användning på ett 15-tal olika material. Standardtejpen är 50 mm bred och används huvudsakligen för att täta byggfolie inomhus.
Borgunda_Magasinet_korr222Men det finns även en som är 60 mm bred och som har en delad skyddsfolie på baksidan, vilket underlättar tejpning i vinklar, som till exempel i hörn och vid fönster. Den bredaste tejpen är 75 mm och används mest som skarv- och mätningstejp tillsammans med vindskyddsmaterialen T-Vind Standard och T-Vind Super samt olika fabrikat av vindskyddsboarder.

– T-Flex är godkänd för användning både inomhus och utomhus. Den har marknadens bästa vidhäftningsförmåga och fäster på i stort sett alla material, som plast, trä, glas, kraftpapper och metall, även om det är lite fuktigt eller dammigt. Det gör att den sitter där den ska – år ut och år in, förklarar Morgan Oscarsson.

T-Flex lanserades för e tiotal år sedan och har sedan dess genomgått kontinuerlig produktutveckling. Den är i dag marknadsledande och används flitigt bland annat vid byggnation av passivhus. – Byggarna har verkligen tagit till sig tejpen, mycket tack vare att den är så lättanvänd, men även för att allt fler upptäckt att det finns pengar att spara på ett tätt hus, säger Morgan Oscarsson

Leave a Reply