Anton Strålman lever sin dröm som hockeyproffs i NHL

Home / Borgunda Magasin / Anton Strålman lever sin dröm som hockeyproffs i NHL
Anton Strålman lever sin dröm som hockeyproffs i NHL

Tibrosonen Anton Strålman trivs allt bättre med livet som hockeyproffs i NHL. Den senaste säsongen för Tampa Bay Lightning blev den hittills bästa i karriären – även om det slutade med en snöplig förlust i Stanley Cup-finalen – och snart är familjen dessutom klar med renoveringen av sitt hus på Floridas västkust. – Det är ingen överdrift att påstå att jag lever min dröm, säger han.

StralmanFamiljen Strålmans hus ligger i Golf View i Tampa, en fashionabel stadsdel nära golfbanan med tegelstensbelagda gator och vackra trähus. Huset är ett amerikanskt sekelskifteshus i två våningar, uppfört , med liggande panel och stor veranda på framsidan. Totalt har det en boyta på cirka  kvadratmeter samt ett poolhus cirka kvadratmeter.

De köpte huset och började nästan direkt planera för en större renovering.
– Huset var i och för sig i gott skick, men var i behov av en uppfräschning och ombyggnad för att passa våra behov, säger Anton Strålman.

Renoveringsarbetet inleddes i april efter de ritningar som tagits fram av Heiberg Cummings, ett välkänt designföretag med rötterna i Norge och som i dag har verksamhet i både Oslo och New York. – Inredningen är amerikansk, men har även en tydlig skandinavisk prägel med lätta material och ljusa färger, förklarar Anton Strålman.

Arbetet, som utförts med hjälp av lokala hantverkare, har framför allt varit inriktat på övervåningen som mer eller mindre blåsts ut och få en helt ny planlösning. Hall och badrum har gjorts om och ytterligare ett sovrum har tillkommit. – Planen från början var att totalrenovera hela huset. Men det visade sig bli lite för dyrt och istället valde vi att renovera övervåningen och fräscha upp nedervåningen.

Där har vi bland annat slipat om golven, målat om köksluckorna och lagt på nya bänkskivor, bärattar han. Men även groventrén har gjorts om och blivit mer funktionell. Som i många andra amerikanska hus går huvudentrén rakt in i stora rummet – utan någon hall eller kapprum. Groventrén har därför byggts ut och försetts med rejäla skåp för skor och ytterkläder efter förebild från ishallarnas omklädningsrum.

ENERGISNÅLA TREGLASFÖNSTER

I samband med renoveringen har man även passat på att byta ut en del av de traditionella skjutfönstren med enkelglas mot moderna, energisnåla treglasfönster. – Enkelglas är i och för sig tillräckligt i Florida med sitt tropiska klimat. Men det har också flera nackdelar, som till exempel att det släpper igenom både ljud och värme. Och eftersom huset är utrustat med luftkonditionering är det givetvis viktigt med bra isolering för att även kunna behålla kylan, säger Anton Strålman.

Renoveringen kommer förhoppningsvis att vara klar lagom till hockeysäsongen drar igång på allvar. Anton Strålman har ett femårskontrakt med Tampa Bay Lightning och har hittills avverkat en säsong, vilket alltså innebär att familjen kommer att bo kvar åtminstone fyra år till.

TRIVDES BRA I NEW YORK

Annars var det med blandade känslor som de flyttade från Rye, norr om New York förra året. Familjen trivdes utmärkt i den lugna förorten och Anton Strålman gjorde
allt bättre ifrån sig i New York Rangers. När laget gick till Stanley Cup-finalen våren 2014 betraktades han som en av de viktigaste spelarna – även om det sedan slutade med förlust.

– En av de främsta orsakerna till att det lossnade var att jag äntligen kom till rätta med mina sjukdomsproblem. Ända sedan 2010 hade jag dragits med upprepade infektioner. Via klubben kom jag i kontakt med en duktig läkare på Manhattan som hittade ärrbildningar på lungorna. Nu äter jag antibiotika varannan dag och är nästan aldrig sjuk, vilket betyder oerhört mycket för prestationsförmågan, berättar han.

Trots framgångarna blev han ändå kontraktslös sommaren. Lagledningen hänvisade till begränsningar i det så kallade lönetaket, men Anton Strålman menar att det handlar om andra orsaker. – Den egentliga orsaken var att de ville ha en spelare med annan spelstil. Men det var inget som framkom i förhandlingarna, utan istället blev det knäpptyst från deras
sida. Det var ett märkligt agerande av lagledningen som inte spelade med öppna kort, säger han.

EN FRAMGÅNGSRIK SÄSONG

Men besvikelsen lade sig när flera klubbar hörde av sig efter att Anton Strålman blivit så kallad ”free agent”. Till slut föll valet på Tampa Bay Lightning, ett offensivt lag
med många unga och lovande talanger. Nästan hälften av spelarna är födda på 90-talet med superstjärnan Steven Stamkos som lagkapten och skyttekung.

antonklubbaI Tampa Bay Lightning är Anton Strålman nästan äldst och har få en betydligt mer offensiv roll som back än i New York Rangers. Den gångna säsongen rankades han som en av de bästa backarna i NHL. – I Rangers fick jag koncentrera mig på försvaret. I Tampa har jag däremot få betydligt större utrymme och även en egen power play-kedja. Det gör att jag känner större trygghet med pucken även i anfallszon, förklarar han.

Den senaste säsongen blev också en av de mest framgångsrika i Tampas historia. För första gången på elva år gick laget till final i Stanley Cup – den här gången mot Chicago Blackhawks. Efter den själva finalmatchen fick Anton Strålman och hans lagkamrater dock se sig besegrat av ett rutinerat motståndarlag: – Egentligen kunde finalen slutat precis
hur som helst – så jämnt var det. Därför känner jag ändå stolthet över vad vi åstadkom. När säsongen inleddes var vi definitivt inte förhandstippade och ingen räknade med att vi skulle kunna gå så långt.

Det var alltså andra raka förlusten i en Stanley Cup-final för Anton Strålman som inte heller den här gången fick möjlighet att ta hem den åtråvärda bucklan. – Inför den nya säsongen tar vi nya tag och har stora förhoppningar om att återigen komma till slutspel. Laget är relativt intakt och har goda chanser att fortsätta sin positiva utveckling, konstaterar han. Någon klart utstakad plan för framtiden har Anton Strålman inte. Tidigare var målet att fortsätta tills han fyllt år, men om framgångarna håller sig kan det bli aktuellt med något eller några år till. – Det förutsätter att kroppen håller. Visst är det en dröm att kunna spela i världens bästa hockeyliga. Samtidigt sliter det hårt. I grundserien spelar vi  matcher under  dagar och har bara fyra–fem träningsfria dagar per månad. Bortamatcherna är förenade med långa resor och under säsong blir det minst  hotellnättter, berättar han.

Efter hockeykarriären är det inte otroligt att familjen Strålman kommer tillbaka till Skaraborg.  köpte de ett hus på Billingsluttningen i Skövde som de gärna återvänder till varje sommar. – Det känns skönt med en fast punkt. De senaste tio åren har vi flyttat inte mindre än 13 gånger – men i Skövde känner vi oss hemma, säger Anton Strålman.

Leave a Reply