Personliga kök med tradition

13 december, 2012

I snart 90 år har Marbodal i Tidaholm försett de svenska hemmen med kvalitetskök. Sortimentet är brett och tack vare det stora utbudet av material och tillbehör har varje kund full frihet att utforma sitt eget personliga kök.

-Trots att vi levererat miljontals kök genom åren vågar jag påstå att det inte finns två likadana Marbodalkök i hela Sverige, säger Arvo Kuusk, säljcoach på Marbodal i Tidaholm.

All tillverkning av Marbodals kök är koncentrerad till fabriken i Tidaholm. Det är inte bara Sveriges största och modernaste köksfabrik, utan även den äldsta i sitt slag.

Företaget grundades 1924 av byggmästaren Karl Andersson som uppförde en mindre snickerifabrik vid Marbotorp i Tidaholm, därav namnet Marbodal. 1933 övertogs rörelsen av de sex sönerna som insåg behovet av specialisering och istället satsade på tillverkning av köksinredning och garderober. Hyvelbänkarna kastades ut och istället infördes ett modernt ”linesystem” med inriktning på standardisering och långa serier.

I 35 år drev bröderna Holmvik företaget innan det 1968 såldes till Svenska Tändsticksaktiebolaget, sedermera Swedish Match. Hela 1960- och början av 1970-talet talet präglades av det så kallade ”miljonprogrammet” där målsättningen var att färdigställa en miljon nya lägenheter i Sverige under en tioårsperiod.

-Det var en enorm rusning efter våra kök. När efterfrågan var som störst levererade vi 1,3 miljoner skåp om året och Marbodal hade närmare 1 200 anställda, berättar Arvo Kuusk, som själv anställdes på fabriken 1971.

Under 1980-talet övergick ägandet av Marbodal först till skogskoncernen Stora och därefter till investmentbolaget Industri-Kapital. Sedan 1993 är Marbodal en del av Nobia, som är Europas ledande koncern inom kök med cirka 7 400 medarbetare i 8 länder.

-Den stora förändringen som skett är att vi gått från storproduktion av standardkök till mer kundanpassad försäljning på konsumentmarknaden, säger Arvo Kuusk.

Det innebär i sin tur att sortimentet breddats till att omfatta massor av olika stilar, material och tillbehör som gör det möjligt för kunderna att blanda, variera och anpassa så att köket passar de individuella kraven och drömmarna.

-Det är ingen tvekan om att köket fått en mera central roll i våra hem. Köket har blivit den naturliga samlingsplatsen för familjen och är som regel det första man byter när man skaffat nytt hus, säger Arvo Kuusk.

Men även om Marbodal har kök för alla smakriktningar är det de romantiska, lantliga köken med gammaldags detaljer som framdragna sockar, inramade luckor och krysspröjs som är mest efterfrågade.

-Och nio av tio kunder vill ha vita kök. Där har det skett en stor omsvängning på bara några år från material som björk till vitt, konstaterar Arvo Kuusk.

Det som skiljer Marbodal från flera andra tillverkare är att de kök som levereras har färdigmonterade stommar, vilket underlättar arbetet med att få köket på plats.

-Under en tid testade vi att leverera platta paket. Men det föll inte i så god jord bland kunderna. Snickarna som skulle montera köken var heller inte så förtjusta i att behöva fundera över monteringen. Det har visat sig att fabriksmonterade stommar spar både tid och pengar för kunderna, säger Arvo Kuusk.

Marbodals fabrik i Tidaholm, som har en yta på 47 000 kvadratmeter och sysselsätter cirka 570 personer, har en hög grad av automatisering. Råvaran anländer i form av sex meter långa och tre meter breda spån- och träfiberskivor, så kallade MDF (Medium Density Fiberboard) som kapas till lagom stora bitar för att användas till skåpstommar och hyllplan respektive luckor.

Efter att materialet borrats och frästs går det vidare till ytbehandlingen för målning eller lackering. Sedan ett tiotal år tillbaka används ett system med vattenbaserad ytbehandling, alltså färger som är helt fri från lösningsmedel.

-De vattenbaserade färgerna ger inte bara positiva effekter för arbetsmiljö och yttre miljö. De oberoende tester som kontinuerligt görs på SP Sveriges Teknisk Forskningsinstitut visar också att de ger en tåligare yta, förklarar Arvo Kuusk.

Cirka 3 400 skåp tillverkas om dagen och produktionen är helt kundorderstyrd. Den genomsnittliga leveranstiden för ett nytt kök är tre till fem veckor och numera består också de flesta leveranser av helt kompletta kök. Marbodal har ett väl utvecklat samarbete med utvalda kvalitetsleverantörer inom olika områden – stenskivorna kommer från C G Karlssons stenhuggeri i Grebbestad, vitvarorna från Husqvarna och Siemens och fläktarna från Thermex.

-Allt fler kunder efterfrågar helhetslösningar. Men det är inte bara enkelt och bekvämt att få ett komplett kök – vårt samarbete med olika leverantörer innebär även inköpsfördelar som kommer kunderna till godo genom förmånliga priser, betonar Arvo Kuusk.

Försäljningen av Marbodals kök sker i dag via ett 100-tal återförsäljare över hela landet, däribland Borgunda Bygghandel. Alla har ett stort kunnande inom kök, heminredning och design och har också fått utbildning genom den så kallade Marbodal-Akademin, en trestegsutbildning som bland annat omfattar det datoriserade system som används för att ta fram köksritningar.

-Det är ett lätthanterligt system som ger kunden en verklighetstrogen, tredimensionell bild av hur det nya köket kommer att se ut samtidigt som snickaren får tydliga anvisningar om hur det ska monteras. Det är viktigt att köket också blir rätt monterat för att kunden ska bli nöjd, understryker Arvo Kuusk.

De marknadsundersökningar som gjorts visar också att de som har Marbodalskök överlag är nöjda och belåtna.

-Ett hedersbetyg för oss är att många kunder som har ett kök från oss kommer tillbaka och väljer Marbodal även nästa gång som det är dags att köpa nytt kök, konstaterar Arvo Kuusk.

 

[notice_box]

Faktaruta

Funderar du på att köpa kök? I så fall kan Marbodal Center i Tidaholm vara en bra startpunkt. Det är en av Sveriges absolut största köksutställningar och drivs av Marbodal i samarbete med Borgunda Bygghandel.

Utställningen består av ett 20-tal köksmiljöer med olika stil och utrustning – allt för att ge dig tips och inspiration och hjälpa dig att förverkliga dina köksdrömmar.

-Marbodal Center är som en kökskatalog – fast i verkligheten. Här kan du i lugn och ro strosa runt och bekanta dig med olika material och tillbehör, säger Hans Johansson, VD för Borgunda Bygghandel.

På Marbodal Center finns även de båda köksarkitekterna Johanna Bårring och Anneli Andersson, som kostnadsfritt står till tjänst med att visa sortimentet, ge tips och råd, ta fram ritningar och hjälpa dig genom hela processen från start till mål.

Marbodal Center ligger på Vulcanön i centrala Tidaholm och har öppet måndag – fredag 10.00 – 18.00 samt lördagar 10.00 – 14.00.

[/notice_box]

Posted in Kök, Marbodal
Write a comment

Kontakta oss