Nytt unikt Elitfönster minskar kondens

18 september, 2013

Problemet med kondens på utsidan av energifönster kan snart vara ett minne blott. Elitfönster har lanserat ett fönsterglas med en speciell beläggning som förhindrar att kondens uppstår när fuktig luft kyls av på den kalla fönsterytan.

Elitfönster har gjort sig känd som inte bara Sveriges största fönstertillverkare, utan även en av de mest innovativa. Bland annat var man först med att introducera fönster med ett u-värde (värmeförlust) på 1,3 som standard och i dag finns fönster med så låga u-värden som 0,8.
-Men på grund av att de släpper igenom så lite värme kan det uppstå kondens på utsidan. Det är ett naturligt fenomen som kan inträffa om det till exempel är klart och kallt, vindstilla eller hög luftfuktighet, säger Niclas Jacobsson, som är produktchef på Elitfönster i Lenhovda.

Unik beläggning

Elitfönster har nu i samarbete med glastillverkaren AGC Glass utvecklat en ny produkt som går under namnet Fogtite. Det innebär att glaset är försett med en unik beläggning som, enkelt uttryckt, gör att värmen utifrån lagras och förhindrar att kondens uppstår. Fogtite erbjuds nu som tillval på så gott som samtliga produkter i Elitfönsters sortiment.
-Men Fogtite förhindrar inte bara kondens. Den extra beläggningen gör också att fönstret får ännu bättre energivärde än ett vanligt fönster, förklarar Niclas Jacobsson.
Men för Elitfönster handlar det inte bara om att erbjuda praktiska, funktionella fönster, utan även om fönster som förhöjer utseendet på huset. Elitfönster har därför upphört att använda de massproducerade handtag som de flesta andra fönstertillverkare använder i dag.

Ny design på handtag

Tillsammans med Jesper Ståhl, som designat allt från bokhyllor till kockknivar, har man istället tagit fram det unika handtaget Pure som nu blivit standard på samtliga Elitfönsters produkter. Det är ett handtag som kombinerar stora svepande rörelser med distinkta linjer – ett funktionellt handtag där retrotrend möter ny teknologi.
-Vi arbetar hela tiden med att förhöja känslan i fönstren. Ett handtag kan tyckas vara en försumbar detalj, men betyder ändå mycket för helhetsintrycket av fönstret, säger Niclas Jacobsson.

Telefoninspirerat

Senare i år kommer Elitfönster även att lansera ett helt unikt fönster som hämtat inspiration från bland annat dagens smarta telefoner. Fönstret får en ren och avskalad utsida med ett glas som går ända ut till kanten och täcker hela fönsterbågen.
-Fönstret representerar ett helt nytt formspråk. De arkitekter som vi redan presenterat produkten för är helt hänförda, förklarar Niclas Jacobsson.
Elitfönster har i dag ett brett sortiment av standardfönster i olika modeller och utföranden. De flesta finns i lager, vilket garanterar korta leveranstider. Men för att förbättra servicen även av produkter i beställningssortimentet införs i dagarna en ny leveransmodell som fått namnet Elit Speed. Det innebär att delar av beställningssortimentet kommer att kunna levereras inom så kort tid som tre veckor.
-Det är inte alltid som byggare eller slutkunder har den framförhållning som behövs. Då har vi möjlighet att som tilläggstjänst kunna erbjuda Elit Speed för att säkra leveransen även av de produkter som tillverkas på beställning av våra kunder, säger Niclas Jacobsson.

Posted in Elitfönster, Fönster, Höst, WeDo
Write a comment

Kontakta oss