Allt lättare och bättre betong

Home / Borgunda Magasin / Allt lättare och bättre betong
Allt lättare och bättre betong

Utvecklingen inom betong går ständigt framåt. Flera nya, revolutionerande produkter har lanserats de senaste åren, bland annat EPS-Betong från Finja som kan användas vid uppfyllnad och avjämning av golv och som har extra låg vikt och bra isoleringsförmåga.

Trots att skolans golv var både ojämna och svåråtkomliga gick det snabbt att få ett isolerat golv med hög hållfasthet och lång livslängd.

Betong är ett material som kommit till användning inom allt fler områden, mycket tack vare de nya produkter som sett dagens ljus på senaste tiden.
– Nu är produktutvecklingen inom betong mer intensiv än någonsin tidigare, säger Håkan Einarsson, försäljningschef på Finja.

Finja, som har sitt säte i den lilla byn med samma namn utanför Hässleholm, är ett anrikt företag som grundades för snart 60 år sedan av Kaj Andersson. Under 1950-talet arbetade han med att dra in ström på gårdarna i Göingebygden, men det var inte alltid som arbetet betalades i reda pengar. 1957 fick han ett grustag som betalning, vilket också blev grunden för Finja AB.

Finja1

– Kaj Andersson var med om att bokstavligen bygga det svenska folkhemmet – först med betonghålsten och däreft er med lätt klinker och prefabricerade system, förklarar Håkan Einarsson. I dag är det andra generationen som leder företaget. 1989 tillträdde dottern Gull-Britt Jonasson som vd och hon har sedan dess fått tillväxten att accelerera med nya produkter, ökad förädling, modernisering av produktionsanläggningar och förvärv av företag. Finja har i dag en omsättning på cirka 1,6 Mdr och omkring 600 anställda.

Gasell två år på raken

De stora framgångarna har resulterat i att Finja två år i rad utsetts till Gasellföretag i Dagens Industri och 2002 fick Gull-Britt Jonasson även det prestigefyllda priset ”Årets företagare i Sverige” för sitt nytänkande inom en traditionell bransch. Finja har i dag ett brett sortiment av betongprodukter – allt som behövs för att mura, gjuta, putsa, laga och avjämna. Bland annat ligger man i framkant vid utvecklingen av murverks- och fasadputssystem för bostäder. Intresset för stenhus har ökat på senare år och numera uppförs allt fler villor och småhus med putsade fasader på murad eller gjuten stomme.
– Ett stenhus är en bra investering. Byggkostnaden är något högre, men ett hus i betong har lång livslängd och kräver minimalt underhåll samtidigt som andra
faktorer som brand-, fukt, frost- och mögelsäkerhet bidrar till en långsiktigt bra totalekonomi, understryker Håkan Einarsson.

För några sedan lanserades EPS-Betong som drar nytt a av både betongens och cellplastens fördelar. Istället för att använda sand eller grus som ballast tillsätts kulor av cellplast, så kallad EPS (Expanderad Polystyren), i betongen. Cellplasten i EPS-betongen har en isolerande effekt och kan i många situationer ersätta annan isolering.

– Genom att den har bättre isoleringsförmåga än traditionell betong kan den fungera som ett bra sätt att isolera till exempel golv som annars kan vara svåra
att isolera med traditionella cellplastskivor på grund av uppstickande rör och andra ojämnheter, säger Håkan Einarsson.

Tre sorters EPS-Betong

Finja AvDen cellplastberikade betongen är också betydligt lätt are och kan med fördel användas där man vill uppnå en lättare konstruktion. Finja har lanserat tre olika sorters EPS-betong för olika användningsområden. Förutom originalet EPS-Betong finns även EPS-Betong Kvick som har kortare härdtid och som kan spacklas på redan efter en eller ett par timmar samt EPSBetong Varm som har högsta möjliga isoleringsförmåga och lägsta möjliga vikt.

– Finjas EPS-Betong har tack vare sin speciella sammansättning många olika användningsområden. Nyligen användes den till exempel vid renoveringen av en skola i Hässleholm. Golven fylldes först med 9 centimeter pumpad EPS-Betong och avjämnades däreft er med 2 centimeter Finja Avjämning Allround.

Trots att golven var både ojämna och svåråtkomliga gick det snabbt att få ett isolerat golv med hög hållfasthet och lång livslängd, berättar Håkan Einarsson.

Finja har 12 anläggningar i Sverige och Norge, vilket ger hög tillgänglighet och snabba leveranser. Företaget har även en så kallad mobil Kundskapare, fullastad med utrustning, som åker runt bland återförsäljarna för att demonstrera produkterna för användarna.

– Vårt engagemang är viktigt för att vi ska kunna möta nya behov och utveckla produkter som förenklar och förbättrar för användarna, säger Håkan Einarsson.

Leave a Reply