Köket ska vara lantligt och tekniskt

1 november, 2012

Nu är det lantliga och klassiska kök som gäller – gärna utrustade med senaste
teknik som induktionshäll och ångugn. Det säger köksarkitekterna Johanna och
Anneli  på Marbodal Center som har stenkoll på de senaste trenderna.

[one_half][dropcap]K[/dropcap]öket är hemmets hjärta, brukar det heta. Därför är
det inte så konstigt att köket kommit allt mer i
centrum och att vi lägger ned allt mer tid på att
skapa en trevlig köksmiljö där hemma.

– Den tiden är förbi när vi behöll våra kök i 30–40 år. Nuförtiden är det många som byter hela eller delar av sina
kök ett er 10–15 år, säger Johanna Bårring som, tillsammans med Anneli Andersson, är anställd av Borgunda Bygghandel som köksarkitekt på Marbodal Center i Tidaholm.

Varje dag tar de emot kunder som funderar på att köpa kök
– visar sortimentet, ger tips och råd, tar fram ritningar och
hjälper till genom hela processen från start till mål.
– För de allra flesta är det en process som tar lite tid. Visst
finns de som kommer in och beställer sitt kök direkt. Men det
vanligaste är att det krävs en del funderingar för att komma
underfund med vad man vill ha, konstaterar Anneli Andersson.

Processen inleds med att kunden mäter upp sitt gamla kök och tar med en enkel skiss till Marbodal Center. Ju mer förberedd man är, desto bättre.
– Det är bra om kunderna på ett tidigt stadium funderat på stil på köket. Det är ett känslomässigt och högst individuellt val, säger Johanna Bårring.

Marbodal har ett brett sortiment som spänner över allt från det absolut modernaste med raka linjer och stilrena detaljer till det lantliga och rustika med influenser från naturen.– De romantiska, lantliga köken kommer allt mer, inte minst de med inspiration från den funktionella shakerstilen med framdragna socklar, inramade luckor och krysspröjs. Det är en tidlös stil som ger ett harmoniskt intryck, förklarar Anneli Andersson.[/one_half]
[one_half_last]

Låt luckvalet bestämma helhetsintrycket


Ett bra sätt att hitta ett kök som passar den individuella stilen är att först välja lucka. Det är designen, materialet och färgen på luckan som i hög grad bestämmer helhetsintrycket på köket.
– Vita luckor dominerar. Men om man förderar ett mörkt material kan det vara bra att lätta upp med ett ljust kakel och ljus väggbeklädnad, menar Johanna Bårring.

Men oavsett stil har tekniken nu på allvar tagit steget in i de svenska köken. Induktionshällen tillhör numera standardutrustningen i de flesta nya kök och många väljer också att uppgradera till en ångugn. Induktionshällen ger väsentligt kortare koktid och därmed energianvändning och med en ångugn bibehålls färger, smaker och konsistens på ett helt annat sätt på maten.

De senaste åren har priserna på utrustning som till exempel induktionshällar också gått ned, konstaterar Anneli Andersson:
– Vårt samarbete med bland andra Siemens, Husqvarna och Thermex ger dessutom stora möjligheter att utrusta sitt kök med senaste teknik till ett förmånligt pris.[/one_half_last]

Posted in Höst, Kök, Marbodal
Write a comment

Kontakta oss