Braskaminer från Contura

Contura designar och tillverkar ett brett sortiment av braskaminer som är idealiska för att få värme i alla miljöer. Contura är en av ledande tillverkarna av braskaminer i Skandinavien och Europa och kvalitetstänkandet genomsyrar hela produktionen för att uppnå de högsta kraven på kvalitet och effektivitet. Vi märker med stolthelt våra braskaminer “Made in Sweden”.

 

Minska din elräkning samtidigt som du ökar värdet på ditt hus, går det

 

När kvicksilvret sjunker, stiger energiräkningarna eftersom det krävs mer energi för att hålla våra hem varma och behagliga.

Om du använder olja eller elektricitet som primär värmekälla kan det bli dyrt under vintermånaderna, men det behöver inte vara så.

En braskamin ger inte bara bra värmeekonomi och ökar mysfaktorn hemma, den höjer också värdet på huset med upp till 10 procent.

Det visar en undersökning genomförd av Mäklarsamfundet och braskamintillverkaren Contura.

Contura braskamin

Contura braskaminer eldas med ved och de flesta av våra kaminer har en verkningsgrad runt 80% och kan anslutas till uteluft.

(verkningsgrad anger hur stor del av vedens energiinnehåll som omvandlas till värme).

Det kan jämföras med en öppen spis som kan förlora runt 80% av värmen den genererar upp genom skorstenen.

Även om varje fastighet har olika förutsättningar finns det tusenlappar att spara genom att byta till en modern miljömärkt braskamin.

Hur mycket kan man spara?

Med vintern kommer också höga elräkningar.

En familj som inte har en kamin och vars primära uppvärmning är direktverkande el, kan spara upp till 12 000 kronor per år på att installera en braskamin.

Om man redan har en gammal braskamin kan samma familj spara upp till 6 000 kronor per år på att byta ut den till en modern kamin.

Dessutom är miljövinsterna stora, då moderna kaminer ger mer värme, slukar betydligt mindre ved och spar både pengar och miljö.

Besök vår utställning i Tidaholm eller Skövde

Våra kunniga säljare vet precis vilka mått och regler som gäller.

När du bestämt dig var du helst vill ha din kamin tar du med din husritning (planlösning och sektionsritning) och besöker en av våra kunniga säljare.

Det här bör du tänka på när du ska installera en kamin från Contura

För att installera en braskamin i huset måste du först göra en bygganmälan.

Är du osäker på vad som gäller i din kommun kan du ringa till stadsbyggnadskontoret eller liknande.

I bygganmälan ska man oftast ange Typgodkännandenummer, detta har nu ersats av Prestandadeklaration.

 

Fundera över var du helst vill placera braskaminen.

Ta gärna fram din husritning och planlösningen för att få en snabb överblick hur huset egentligen ser ut. Har du ingen murstock i huset bör du tänka på att skorstensröret kommer ut på taket rakt ovanför kaminen.

Det bästa är att placera kaminen så röret kommer så nära taknocken som möjligt.
Finns det mer än en våning i huset, bör du placera kaminen på bottenvåningen, om du vill kunna utnyttja värmen i hela huset.

Kaminen måste ha ett visst avstånd till brännbart material.

Även rökkanalen måste hålla ett visst avstånd från brännbara byggnadsdelar och sotaren ska på ett säkert sätt kunna sota skorstenen och kaminen.

Kontakta oss